Venetië in 1 dag: 8 bezienswaardgiheden

Ben je op vakantie in Noord-Italië en wil je het immens populaire Venetië ook een keer in het echt zien? De hoogtepunten van de stad liggen relatief dicht bij elkaar, dus die kun je prima in één dag allemaal bekijken. Ontdek met ons de hoogtepunten van Venetië, weet hoe je het beste naar de stad kunt reizen (met ov of auto) en check ook al onze andere reistips.

 

Venetië, hoe kom je er?

Venetië is op verschillende manieren te bereiken. Is Venetië je eerste bestemming, de laatste of de enige en ga je met het vliegtuig? Vlieg dan naar het vliegveld Marco Polo. Dit vliegveld ligt het dichtste bij en op het vaste land van Italië. Vanaf hier kun je rechtstreeks met de bus naar Venetië rijden.

Verder is Venetië goed te bereiken met de trein vanuit omliggende plaatsen, zoals Verona, Padua of Milaan. Het treinstation van Venetië ligt praktisch in het centrum van de stad.

Ook met de auto is Venetië goed te bereiken. Aan de rand van de stad is een grote parkeergarage waar je kunt parkeren. Let op, parkeren in deze parkeergarage is niet goedkoop. Het is goedkoper om in Margera of Mestre (de plaats/wijk op het vaste land) te parkeren en met de trein naar Venetië te reizen.

Hoogtepunten van Venetië

Venetië heeft tal van bezienswaardigheden. Onze highlights van deze dag waren:

 1. Chiesa di San Simeon Piccolo
 2. Alle smalle authentieke straatjes
 3. Ponte di Rialto (Rialtobrug)
 4. Piazza San Marco (San Marcoplein)
 5. Ponte dei Sospiri (Brug der zuchten)
 6. Ponte della Paglia
 7. De scheve toren van San Giorgi dei Greci
 8. Ponte dell’Accademia

1. Chiesa di San Simeon Piccolo

Wanneer je het treinstation uitloopt kun je hier niet omheen: Chiesa di San Simeon Piccolo. De imposante kerk aan de overkant van het water. Het groene koepelvormige dak en de grote pilaren zorgen ervoor dat de kerk opvalt tussen de gebouwen eromheen.

Venetië - Chiesa di San Simeon Piccolo

De kerk zou al in de 9e eeuw zijn gesticht. In de 17e eeuw begon de kerk scheuren te vertonen, waarna werd besloten om hem in de 18e eeuw opnieuw op te bouwen.

Om naar de kerk toe te lopen ga je links naar buiten bij het station en over de stenen brug Ponte degli Scalzi. Onderweg kom je nog meer bijzondere bouwwerken tegen, zoals de Chiesa di Santa Maria di Nazareth.

Voorzijde Chiesa di San Simeon Piccolo, Venetië
Voorzijde - Chiesa di San Simeon Piccolo, Venetië

Je kunt vanaf hier rechtstreeks richting het bekende San Marcoplein wandelen, maar het is leuker (en rustiger) om wat smallere straatjes uit te kiezen en via een omweg naar het grote plein te gaan.

2. Struin door de smalle straatjes

Venetië heeft ontzettend veel smalle kronkelige straatjes. Bijna iedere straat heeft een mooie fotospot en je kunt op veel plekken opstappen op een gondel om je rond te laten varen.

Venetie - gondels, kanalen en smalle straatjes
Venetie - kanalen en smalle straatjes

Wist je dat… er aan AirBnB’s in Venetië geen gebrek is? Er zijn er zelfs veel te veel. Doordat veel huizen worden ingezet als AirBnB voor toeristen is het voor de huidige bewoners haast onmogelijk geworden om nog een huis te kopen. In de afgelopen 10 jaar is het inwonersaantal van Venetië met 17.000 terug gelopen naar 50.000 inwoners.

Straten van Venetie - Venetie in 1 dag

3. Ponte di Rialto (Rialtoburg)

Dit is misschien wel een van de bekendste bruggen van Venetië: de Ponte di Rialto. De brug is gebouwd over een van de belangrijkste kanalen van de stad. De Ponte di Rialto is de oudste en bekendste van de 4 bruggen die over dit kanaal gaat.

Rialtobrug - Een van de bekendste bruggen in Venetie

4. San Marcoplein (Piazza San Marco)

Het bekendste plein van Venetië is het San Marcoplein. Dit plein stond vroeger vaker onder water tijdens het hoogtij. Sinds 2020 zou dit probleem opgelost moeten zijn dankzij het MOSE-project, wat de hoogte van het water beter reguleert.

San Marcoplein in Venetie
Dogepaleis, San Marcoplein in Venetie

Grenzend aan het plein liggen het Dogepaleis en de basiliek van San Marco. Het Dogepaleis is het grootste niet-religieuze bouwwerk in Gotische stijl van de stad. De basiliek is de grootste kathedraal en kerk van Venetië.

5. Ponte dei Sospiri

Aan de achterkant van het Dogepaleis vind je de Ponte dei Sospiri, ook wel de brug der zuchten genoemd. De brug slaat de verbinding tussen het paleis en de gevangenis. Wanneer veroordeelden vanuit het paleis over de brug liepen zagen zij hier voor het laatst daglicht. In de gevangenis was het koud en donker.

Brug der Zuchten, Venetie - Ponte dei Sospiri

Wist je dat… Casanova en Galileo Galilei ook ooit opgesloten zijn geweest in deze gevangenis?

6. Loop verder over de Ponte della Paglia

De brug waar je op staat wanneer je de ‘Brug der zuchten’ ziet is de Ponte della Paglia. Dit is de oudste stenen brug van Venetië en hij stamt uit 1360. De Ponte della Paglia is in 1847 verder verstevigd. Vanaf deze brug loop je verder de boulevard op, waarbij je langs vele gezellige marktkraampjes en terrassen loopt.

7. De scheve toren van San Giorgio dei Greci

San Giorgio dei Greci is een Grieks-Orthodoxe kerk in Venetië met een opvallende scheve toren. De kerk met toren kun je goed zien vanaf de brug in de straat C. de la Madonna (Google Maps).

De scheven kerktoren van San Giorgi dei Greci in Venetie

8. Het fotopunt van Venetië: Ponte dell’Accademia

Is een bezoek aan Venetië wel compleet als je geen bezoek hebt gebracht aan de hout-metalen brug Ponte dell’Accademia? Wij vinden van niet! Vanaf deze brug, welke over het Grand Canal gaat, heb je een fantastisch uitzicht over het kanaal en de Basiliek Van Santa Maria della Salute. Zeg nou zelf, dit wil je toch niet missen?

Uitzicht over het Grand Canal in Venetie en de Basiliek Van Santa Maria della Salute

De hout-metalen brug is overigens een bezienswaardigheid an sich. Deze houten brug is in 1984 geopend. Deze brug is een exacte kopie van de tijdelijke brug die op deze plaats stond in 1933. De houten brug ontleent zijn naam aan de kunstgalerij die zich naast de brug bevindt.

Weetjes over Venetië

Venetië is een interessante stad en er valt veel over te vertellen en te ontdekken. Wist jij bijvoorbeeld het volgende al?

 • Venetië bestaat uit 118 eilanden
 • Er zijn meer dan 360 bruggen te vinden in de stad
 • Venetië was eeuwenlang dé ingang voor West-Europa voor de zijderoute
 • Sinds 1987 staat de stad en haar lagune op de UNESCO-werelderfgoedlijst
 • Venetië is Europa’s grootste stedelijke autovrij gebied
 • Jaarlijks bezoeken 30 miljoen toeristen Venetië

Is Venetië de moeite waard?

Als ik eerlijk ben heeft Venetië mij meer dan verrast. Wij waren hier in november, dus buiten het hoogseizoen. Zelfs toen was het nog redelijk druk, maar niet té. Ik had verwacht we alsnog overspoeld zouden worden door andere mensen, maar er waren ook veel straatjes waar we alleen liepen. Daarnaast had ik niet verwacht dat alle straten zo ontzettend mooi en karakteristiek waren.

Als je in de buurt bent of een leuk weekendje weg wilt gaan zou ik zeker Venetië aanraden. Probeer buiten het hoogseizoen te reizen! Dit scheelt kosten in je vliegticket en het verblijf.

Ontdek meer van Noord-Italië

Er valt zoveel meer te ontdekken in het noorden van Italië. Reis met ons mee naar Padua, Verona, Milaan, Cinque Terre of bekijk een van de andere authentieke plaatsen in Italië.

Onderwerpen

 • Chiesa di San Simeon Piccolo
 • Alle smalle authentieke straatjes
 • Rialtobrug
 • San Marcoplein
 • Brug der zuchten
 • Ponte della Paglia
 • De scheve toren van San Giorgi dei Greci
 • Ponte dell’Accademia