Roadtrip amalfikust: mooiste plekken, bezienswaardigheden

Steile kliffen, bergpassen en de talloze gekleurde huisjes. De Amalfikust is een van de mooiste stukken van Italië. Niet voor niets is het zo geliefd bij de duizenden toeristen die hier jaarlijks massaal naartoe trekken. Als je in het zuiden van Italië bent, is de Amalfikust de perfecte regio om doorheen te rijden tijdens je roadtrip. Ontdek hieronder samen met ons de mooiste plekken en bezienswaardigheden.

Positano; een van de mooiste plekken langs de Amalfikust

Waar ligt de Amalfikust?

De Amalfikust is een kustgebied dat vlak onder Napels ligt, in de regio Campania. Het ligt aan de zuidkant van het schiereiland Sorento. De dorpjes zijn goed bereikbaar met de auto, waardoor het de uitgelezen kans is om tijdens je roadtrip even te stoppen.

Let er op dat het druk is tijdens schoolvakanties en in de zomer, waardoor je niet altijd de kans krijgt om met je auto ergens te parkeren. Naast buitenlandse toeristen bezoeken de Italianen de Amalfikust ook massaal. Kun je niet om de vakantieperiodes heen? Ga dan zo vroeg mogelijk om een parkeerplek te machtigen!

Je kunt naar de Amalfikust op verschillende manieren. Zo is in Napels het dichtstbijzijnde vliegveld. Vanaf hier kun je met een huurauto langs de Amalfikust rijden of je kunt een (boot)tour boeken.

Uit welke dorpjes bestaat de Amalfikust?

De Amalfikust dankt zijn naam aan de plaats Amalfi, dat geografisch en historisch het centrum van de kustlijn is. De kustlijn zelf loopt van Positano (westkant) tot Salerno (oostkant).

De gehele Amalfikust bestaat uit de volgende plaatsen: Amalfi, Atrani, Cetara, Conca dei Marini, Erchie, Furore, Maiori, Minori, Positano, Praiano, Ravello, Salerno, Scala, Tramonti, Vietri sul Mare. Genoeg keuze om tijdens je roadtrip langs de Amalfikust even te stoppen.

De meeste plaatsen liggen direct langs de SS163, wat ook wel de Amalfi Drive wordt genoemd. Deze 80 kilometer lange weg wordt gekenmerkt door de vele bochten en het adembenemende uitzicht.

Onze roadtrip route langs de Amalfikust

Zie hieronder in Google Maps welke route we langs de Amalfikust hebben gereden. Als je links bovenin de zwarte balk op het icoontje klikt, wordt zichtbaar wat we per dag hebben gedaan.

Roadtrip langs de Amalfikust: beginnend bij Salerno

Onze roadtrip langs de Amalfikust begon vanuit Salerno. Salerno is een havenstadje dat deels hoger in de bergen ligt. Hoe hoger je komt, hoe groener het wordt. Salerno was – dankzij zijn strategische ligging – een belangrijke stad in de Romeinse tijd en in de middeleeuwen. Veel uit die tijd is bewaard gebleven, dus de perfecte plaats wanneer je ruïnes wilt zien. De ruïnes vind je al in het centrum van de stad.

Roadtrip langs de Amalfikust begin je bij Salerno, Italie. Photocredits: Khalid sherzai

Salerno heeft veel indrukwekkende bezienswaardigheden, waaronder Cattedrale di Salerno. Deze kathedraal uit de 11e eeuw heeft zoveel veel mozaïek en kunst, dat je niet weet waar je moet kijken. Bovenop de heuvel van Salerno vind je het kasteel Castello di Arechi. Vanaf dit kasteel uit de 8e eeuw heb je een prachtig uitzicht over Salerno en de kust.

Kleurrijke keramiek uit Vietri sul Mare

Begin met je roadtrip in Salerno en de eerste plaats die je vervolgens tegenkomt is Vietri sul Mare. Deze kleine gemeente telt bijna 9.000 inwoners. In het hoogseizoen kan het hier druk zijn, maar in vergelijking met Positano en Amalfi valt het nog redelijk mee. Vietri sul Mare staat bekend om haar kleurrijke keramiek, wat je dan ook overal zult tegenkomen! Wil je wat meer rust en hoger de natuur in? Vanuit Vietri sul Mare kun je omhoog naar de dorpjes Raito en Albori.

Roadtrip langs Vietri sul Mare, Amalfikust - Photocredits: Gianpaolo Antonucci

Cetra, een oud vissersdorpje aan de Amalfikust

We roadtrippen weer door vanuit Vietri sul Mare naar de volgende plaats langs de kust: Cetara. Ook in Cetara vind je nog iets van eeuwen geleden: de verdedigingstoren Torre Vicereale die langs de kust omhoog prijkt. Cetara is van oorsprong een klein vissersdorpje. De specialiteiten vind je in de vele restaurantjes aan de kust. Ben je gek op vis? Dan is dit misschien wel de meest perfecte plek om tijdens je roadtrip even te stoppen.

Cetara, Amalfikust Italie - stop ook eens in dit oude vissersdorpje - Ilenia
Cetara, Amalfikust Italie - stop ook eens in dit oude vissersdorpje - Photocredits Ilenia

In Erchie, het volgende dorpje dat je langs de SS163 tegenkomt, staat ook een verdedigingstoren: Torre La Cerniola. Net zoals Cetara is dit ook een klein vissersdorpje. Het is wat minder bekend bij toeristen, maar je geniet ook hier van het kristalheldere water en de fijne sfeer. Wanneer je buiten het toeristische seizoen hier bent, weet dat dan de restaurantjes grotendeels dicht zullen zijn. Je zult voor een lekkere maaltijd wat verder moeten rijden naar de aangrenzende dorpjes.

Bezoek een van de populairste badplaatsen aan de Amalfikust

Genietend van de mooie kustlijn, kom je vervolgens uit bij de dorpjes Maiori, Torre en Minori. Deze drie kustplaatsen liggen op een steenworp afstand van elkaar. Maiori is een van de populairste badplaatsen, omdat op dit strand fijn zand ligt. Daarnaast is het ook het langste strand van de Amalfikust. Veel van de andere stranden liggen bezaaid met kleine kiezels.

Maiori - Roadtrip Amalfikust - Photocredits Ian Badenhorst
Maiori - Roadtrip Amalfikust - Photocredits Moira e Raffaella

Wat hoger in Maiori ligt het Castello di San Nicola de Thoro-Plano. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over Maiori en de kustlijn. Je kunt bij het kasteel met de auto komen.

Vanuit Mairori ga je langs of door Torre naar Minori. Breng in Minori een bezoek aan Villa Romana e Antiquarium. In dit archeologische museum vind je tal van ruïnes uit de Romeinse tijd.

Ravello, Italie - Bezoek deze plek tijdens je roadtrip Amalfikust - Photocredits Gregory-smirnov

Ravello, een van de drukkere plaatsen van de Amalfikust

Vanuit Mairori kun je de weg vervolgen naar Ravello, een van de drukkere plaatsen aan de Amalfikust. Op het centrale plein van Ravello staat een van de bekendste bezienswaardigheden van het dorpje: Duomo di Ravello.

De dom stamt uit de 11e eeuw en bezit veel uiterlijke kenmerken uit de Romeinse tijd. Als je vanuit Ravello een prachtig uitzicht wil aanschouwen, bezoek dan de Villa Cimbrone Gardens. Je moet hier wel een kleine entree voor betalen, maar het uitzicht op de bergen, kliffen en de zee is het meer dan waard. Daarnaast kun je met de entree ook door de tuinen wandelen.

Amalfi, Amalfikust - Photocredits Tom-podmore

Amalfi, het centrale punt van de kustlijn

Vanuit Ravello vervolgen we de roadtrip weer naar de kust, om daarna neer te strijken in Amalfi. Amalfi is het centrale punt van de Amalfikust en ook de drukst bezochte plaats. Deze “grote” stad heeft ongeveer 5.500 inwoners.

Probeer je auto te parkeren in een van de parkeergarages en struin door het stadje met de voet verder. De slingerstraatjes, kleurrijke huisjes en heerlijke wijnen kenmerken dit kuststadje. De bekende bezienswaardigheden van Amalfi zijn: Duomo di Sant’Andrea, de kloostergang Basilica di Crocifisso en de verlaten oude papiermolens (de oudste van Europa).

Ziplinen, scooter rijden of een boottocht: allemaal vanuit Conca di Marini

Vanuit Amalfi kun je langs de kust verder rijden op de SS163, of hoger de bergen in naar de andere plaatsen. Als je langs de kust verder rijdt, dan kom je uit in Conca di Marini. Vanuit hier kun je verschillende activiteiten ondernemen: boek een boottrip om de Emerald grotten te bezoeken, wandel hoger de bergen in, geniet van het water bij Fiordo di Furore of huur een scooter! Ben je in een avontuurlijke bui? Je kunt ook ziplinen bij ZIPLINE ITALIA srl. Kortom, er is in en rondom Concea di Marini genoeg te doen.

Praiano ligt ten westen van Concea di Marini. Praiano is een rustig dorpje waarin vroeger vooral zijde werd geproduceerd. Net zoals de andere dorpjes heeft Praiano ook een oud kerkje en een klooster. Het strandje van het dorpje ligt tussen twee rotsen verscholen, genaamd Marina di Praia. Aan het strand is het druk met restaurantjes, er is een nachtclub en er zijn hotels. Ook vanuit hier kun je de grotten in de omgeving bezoeken met een boottrip.

We eindigen bij onze favoriet: Positano

Positano, Amalfikust - perfect voor je roadtrip

Vanuit Praiano vervolgen we de roadtrip naar een van de mooiste en laatste plekken aan de Amalfikust: Positano. Dit kleurrijke stadje is ontzettend populair voor toeristen. Probeer daarom vroeg te gaan zodat je een goede parkeerplaats hebt en heerlijk ongestoord kunt genieten van het uitzicht over het stadje en het water. Vanuit Positano kun je een boottrip boeken naar Capri. Benieuwd wat je nog meer in Positano kunt doen? Je leest het in onze blog “Positano: een van de mooiste plekken aan de Amalfikust”.

Onderwerpen

 • Waar ligt de Amalfikust
 • Uit welke dorpjes bestaat de Amalfikust?
 • De roadtrip route
 • Salerno
 • Vietri Sul Mare
 • Cetra
 • Populaire badplaatsen
 • Ravello
 • Amalfi
 • Conca di Marini
 • Positano