PADUA (Italië): wat te doen, bezienswaardigheden & tips

Venetië, Milaan, Verona en Rome. Allemaal bekende Italiaanse steden waar je aan denkt als je een stedentrip naar Italië wilt gaan boeken. Heb je zin om eens op reis te gaan naar een minder bekende Italiaanse stad? Kies dan voor de onontdekte parel Padua. Padua ligt vlakbij Verona en Venetië en is gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig en de trein. Benieuwd wat je in deze gezellige studentenstad kunt doen en wat er te zien valt? Kom met ons mee op reis!

 

Padua: wat te doen?

Padua is een diverse stad. Het staat vooral bekend om het studentenleven, de gemoedelijke sfeer en de diverse bezienswaardigheden. Zo is het een pelgrimsoord en heeft deze stad het grootste plein van Italië. Deze semi-grote stad heeft bijna 210.000 inwoners en een knus stadscentrum. Je kunt de highlights van Padua prima te voet ontdekken.

Studentenstad Padua

Padua is een echte studentenstad. De Universiteit van Padua is een van de oudste universiteiten van Europa en een aantal historische figuren, zoals Galileo Galilei en Newton, hebben hier lesgegeven.

Studentenstad Padua - Heerlijke italiaanse wijnen voor goede prijzen
Studentenstad Padua - Heerlijke hapjes en wijn

Ik denk dat je qua gezelligheid en knusheid het beste Padua kunt vergelijken met onze studentensteden Groningen en Tilburg. Wanneer de avond valt en het weer goed is, zul je zien dat ook doordeweeks overal gezellige cafeetjes open zijn en veel studenten op straat staan met een wijntje in hun hand.

De Sint-Antoniusbasiliek

Niet alleen studenten trekken massaal naar deze Italiaanse stad, maar het is ook een pelgrimsoord. In de Sint-Antoniusbasiliek (ook wel de Pontificale basiliek van Sint-Antonius van Padua), ligt de heilige Sint-Antonius van Padua begraven. In de basiliek kun je zijn graftombe aanraken, zijn tong en kaak opgesteld zien tussen indrukwekkende gouden relikwieën en prachtige fresco’s bewonderen.

Uitzicht op de Sint-Antonius basiliek in Padua, Italie

Het interieur van de basiliek heeft meer en gedetailleerde schilderingen op de wanden en het plafond dan we van andere basilieken zijn gewend. Je kunt gratis naar binnen, dus zet het zeker op je planning om even naar binnen te stappen.

Interieur van de Sint Antonius Basiliek - pelgrimsoord - Padua, Italie

Wandelen door Padua

Een van de leukste manieren om de stad te ontdekken is te voet. Begin je wandeltocht bij het grootste plein van Italië: Prato della Valle. Dit ovaalvormige plein wordt omringt door 70 standbeelden van historische bewoners.

Prato della Valle stanbeelden - Padua, Italie - het grootste plein van Italie
Prato della Valle - Padua, Italie - het grootste plein van Italie

Vanuit hier loop je richting de Sint-Antoniusbasiliek en de botanische tuinen. De botanische tuinen van Padua zijn de oudste tuinen die nog aan een universiteit verbonden zijn én die nog opdezelfde plaatst staat. Oorspronkelijk waren de tuinen bedoeld om medicinale planten te kweken. Daarnaast werden de tuinen gebruikt om studenten te leren over het onderscheiden van de medicinale planten ten opzichte van “normale” planten.

Botanische tuinen in Padua - photocredits vickie-heydon-matterface

Wandel vervolgens verder richting het centrum en je komt vanzelf bij de Universiteit van Padua uit. Vlakbij de universiteit bevinden zich nog andere grote pleinen, zoals Piazza dei Signori. Op dit plein staat de astronomische klokkentoren van de stad. ’s Avonds zijn er diverse gezellige terrasjes waar je kunt neerstrijken.

Breng een bezoek aan de lokale markt

Van maandag tot en met zaterdag vind je ’s ochtends de lokale markt op de pleinen Piazza delle Erbe en Piazza della Frutta. Je kunt hier heerlijke delicatessen kopen, zoals kazen, worsten en fruit. Daarnaast ook mooie bloemen en andere producten.

Bezoek de lokale markt van Padua - kleine auto
Bezoek de lokale markt van Padua

In het Ragione Palace, grenzend aan het Piazza delle Erbe, heb je een “straatje” met diverse vlees- en kaaswinkeltjes die overdag en in de avond geopend zijn. Pittige Parmigiano Reggiano of een heerlijk stuk varkensvlees. Je vindt het hier allemaal.

Ragione Palace - Piazza delle Erbe - vlees en kaas winkeltjes - Padua, Italie

Restauranttips Padua

Net zoals in vele andere Italiaanse steden kun je ook in Padua ontzettend lekker eten. Of het nu een pizza is of je gaat voor een chic restaurant, je zult ongetwijfeld je buik vol eten! Onze restaurant tips voor Padua zijn:

  • Passandro Per Moderna (€€): Genieten van bijzondere en heerlijke maaltijden voor een Nederlandse prijs. Dit is een van onze favoriete restaurants in Padua. Het zit aan het Prato della Valle.
Restaurant Passandro Per Moderna - Padua Italie
  • Fuel Ristorante (€€€): waarschijnlijk is dit een van de goedkoopste restaurants met een Michelin Ster. Tegenover het Prato della Valle kun je genieten van de meest culinaire maaltijden.

Reistips

Naast te voet Padua ontdekken, kun je ook prima door de stad reizen op de fiets. Via de app “Ridemovi” kun je gebruik maken van de diverse elektrische en gewone fietsen in de stad. Let op dat je voor het gebruik van deze app wel een creditcard nodig hebt. Deze dien je te koppelen.

Bespaartip Ridemovi: je kunt in je “wallet” in de app steeds tegoed via je creditcard uploaden. Doe dit steeds met 5 euro. Stel dat je nog maar 1 euro op je tegoed hebt staan en je rijdt voor meer dan dit bedrag, kom je niet in de min te staan. Je hebt dan gewoonweg 1 euro verbruikt. Zo kun je dus goedkoper rijden dan je daadwerkelijk verbruikt.

Je kunt ook door de stad rijden met een elektrische step, maar dit zouden we niet aanraden. Er zijn veel hobbelige wegen en slechte straten, waardoor het comfort van de step wegvalt.

Van Padua naar Venetië of Verona

Vanuit Padua kun je een directe trein naar Venetië pakken. In 39 minuten sta je vlakbij het centrum van Venetië. Naar Verona reizen is net wat verder, namelijk 58 minuten.

Benieuwd wat je nog meer in deze streek van Italië kunt doen? Ontdek het op onze Italiaanse overzichtspagina!

Onderwerpen

  • Padua: wat te doen?
  • Studentenstad
  • Sint-Antoniusbasiliek
  • Wandelen
  • Bezoek de lokale markt
  • Restauranttips
  • Reistips