10x de mooiste bezienswaardigheden van Verona

O Romeo, o Romeo, waar zijt gij, mijn Romeo? In Verona natuurlijk! Verona, de stad van Romeo en Julia. De stad van deze eeuwenoude liefde. Wanneer je een bezoek brengt aan deze sfeervolle Italiaanse stad, mag je een bezoek aan het wereldberoemde balkon niet overslaan. Naast deze bezienswaardigheid zijn er nog veel meer mooie plekjes in Verona te ontdekken. Welke dat zijn vind je hieronder!

 

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Verona

Bezienswaardigheid Verona #1: Casa di Guilietta

Het wereldberoemde balkon van Romeo en Julia ligt in het centrum van Verona. Volg de bordjes in de stad met Casa di Guilietta en je komt hier vanzelf terecht.

Verona - breng een bezoek aan het balkon van Romeo en Juliet
Alhoewel het boek van William Shakespeare in de 16e eeuw is uitgebracht, werd het balkon in Verona pas in de 20e eeuw gebouwd. Het huis is namelijk van de familie Cappelletti, wat veel lijkt op de familienaam van Julia, Capulets. Hierdoor dachten veel mensen dat het haar familiehuis was. Dit zorgde voor een boost aan toerisme in Verona.

Het bronzen standbeeld dat op het binnenplein staat is Julia. Volgens de legende brengt het wrijven met je hand over Julia’s rechterborst liefde en vruchtbaarheid. Zoals je kunt zien hebben veel mensen bij het beeld hier al naar gezocht.

Je kunt ook naar binnen, waar je een klein museum vindt met informatie over het gebouw en William Shakespeare’s wereldberoemde gedicht.

Bezienswaardigheid Verona #2: Arena van Verona

We kennen allemaal het Colosseum in Rome, maar wist je dat er ook een eeuwenoud amfitheater in Verona is? Dit amfitheater is zelfs nog in gebruik. Het is een van de best bewaarde amfitheaters ter wereld en wordt tot vandaag de dag nog gebruikt voor diverse opera- en theatervoorstellingen.

Arena van Verona - Bezienswaardigheid - colloseum - Photocredits to Dids
Bezoek de Arena van Verona - een van de mooiste bezienswaardigheden - Photocredits to gaspar Ferenc
De Arena van Verona is gebouwd in ongeveer 30 na Christus. Het is overigens ook een van de grootste amfitheaters van Italië. Door een aardbeving in 1117 is de buitenste ring van het amfitheater bijna volledig verwoest.

Bezienswaardigheid Verona #3: Piazza delle Erbe

De Piazza delle Erbe is een oud marktplein, waar ook vandaag de dag nog kraampjes staan. Er hangt een fijne sfeer op dit plein en je kunt er even tot rust komen bij een van de restaurantjes die zich aan de zijkant bevinden.

Bezienswaardigheden in Verona - Piazza dei Erbe
Aan alle kanten van het oude marktplein vind je imposante gebouwen. Zo is er de grote toren Torre dei Lamberti en de rechterszaal Casa dei Giudici. Het bijzondere aan de gebouwen hier is dat de meeste gebouwen de oude fresco’s aan de gevel hebben behouden.

Het oudste monument van het plein is de fontein, met daarop een standbeeld van Madonna Verona. Het standbeeld is een bouwwerk uit het jaar 380 na Christus. De fontein zelf is gebouwd in 1368.

Bezienswaardigheid Verona #4: Piazza dei Signori

Ongeveer 100 meter vanaf het Piazza delle Erbe bevindt zich een ander groot plein: Piazza dei Signori. In het midden van het plein staat een standbeeld van de Italiaanse dichter Dante (Durante) degli Alighieri. Zijn bekendste gedicht, de Goddelijke Komedie, verteld over de reis door het hiernamaals. Van de Hel door het Vagevuur en het Paradijs.

Bezienswaardigheid in Verona Piazza dei Signori
Aan de zijkant van het plein vind je verschillende gezellige terrassen, welke omgeven worden door statige en kleurrijke gebouwen.

Bezienswaardigheid Verona #5: Basilica of San Zeno

In deze Romeinse basiliek zou het huwelijk hebben voltrokken van Romeo en Julia. De basiliek is gebouwd tussen 976 en 1398 na Christus en is gewijd aan de heilige Zeno van Verona. Naast de basiliek bevindt zich een oud klooster.

De warme kleuren van de gevel van de Basiliek is waarschijnlijk het eerste wat je opvalt. De kleuren komen tot stand dankzij het afwisselende gebruik tussen bakstenen en tufsteen.

Bezienswaardigheid Verona #6: Giusti Garden

Aan het eind van de 13e eeuw was het verven van wol voor Verona een van de grootste inkomstenbronnen. De familie Giusti van wie het land was vertrok naar Toscane om daar te wonen, zodat in de tuin grote ketels geplaatst konden worden om hierin verf te koken voor de wol.

Bezienswaardigheid in Verona Giusti Garden. Photocredits to Ronny Siegel.
In de 16e eeuw werden de fabrieksgebouwen vervangen voor een elegant plein. Het elegante plein werd gecreëerd door alle gebouwen – die werden gebruikt voor wolbewerking – onder één dak te brengen.

De Giusti Garden is een echte Italiaanse tuin met renaissance invloeden. Je vindt hier de klassieke idealen van perfectie, geometrie, schoonheid en standbeelden van Griekse Goden.

Bezienswaardigheid Verona #7: Ponte di Castel Vecchio

De Ponte di Castel Vecchio, ook wel de Castelvecchio burg genoemd, is een versterkte brug in Verona. De brug is gebouwd tussen 1354 en 1356 en was na de bouw de brug met de grootste overspanning ter wereld (48,7 meter). De brug zorgde voor een verbinding tussen het laat-middeleeuwse kasteel van Verona met de linkeroever van de Adige.

Bezienswaardigheden Verona - ponte scaligero
Wist je dat… de brug tijdens een bombardement in de Tweede Wereld Oorlog bijna volledig was verwoest door de Duitsers? De brug is volledig herbouwd met zoveel mogelijk originele materialen.

Bezienswaardigheid Verona #8: Porta Borsari

Een van de bekendste stadspoorten van Verona is de Porta Borsari. De poort is gebouwd door de Romein in de eerste eeuw na Christus. De poort is gemaakt van kalksteen en heeft twee grote bogen waar je doorheen kunt lopen. Boven de toegangsbogen zijn 12 boogramen.

Bezienswaardigheid in Verona; Porta Bonsari

Bezienswaardigheid Verona #9: Arche Scaligere

In het hof buiten de kerk van Santa Maria Antica, vind je een groep van vijf gotische grafmonumenten. Deze grafmonumenten zijn gebouwd ter ere van de familie Scaliger. Deze familie regeerde Verona van de 13e tot eind 14e eeuw.

Bezienswaardigheid in Verona - Arche scaligere
De grafmonumenten zijn vrijstaande open structuren die hoog boven de grond uitsteken. Ze hebben een sarcofaag met een beeld van de overleden persoon.

Bezienswaardigheid Verona #10: Het Romeinse theater

Het Romeinse theater, niet te verwarren met de Arena van Verona, is een oud Romeins theater dat is gebouwd in de eerste eeuw na Christus. Voor de bouw van het theater werden er twee muren gebouwd langs de rivier de Adige. Zo werd het theater beschermt tegen overstromingen.

Je vindt alleen nog wat overblijfselen van dit theater, welke zijn teruggevonden vanaf 1830. De overblijfselen omvatten een deel van het podium, de trappen en verschillende arcades van de loggia’s.

Ontdek meer van Italië

Verona is een fantastische stad om te bezoeken en heeft zeker, mede dankzij de fijne sfeer, een goede indruk op ons achtergelaten. Naast Verona is er nog veel meer te ontdekken in het noorden van Italië. Benieuwd wat?