Alles wat je moet weten over je bezoek aan Cinque Terre

Cinque Terre: het beroemde natuurpark wat nog bekender is door de 5 idyllische dorpjes die kleurrijk langs de kust liggen. Ben je een bezoek aan Cinque Terre aan het plannen en wil je weten of het de moeite waard is? Lees dan snel verder, want wij vertellen je hier alles over!

Roadtrip door Italie - Cinque Terre

De 5 dorpen van Cinque Terre

Cinque Terre ligt aan de westkust van Italië. Vlakbij La Spezia en niet al te ver bij Pisa vandaan. Zoals gezegd bestaat Cinque Terre uit 5 dorpen. Deze dorpen – van links naar rechts op de kaart – zijn Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore. Sinds 1997 staat dit natuurgebied met de dorpjes op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De dorpen zijn ontzettend populair bij toeristen. Ga je in hoogseizoen? Houd er dan rekening mee dat het ontzettend druk kan zijn.

1. Monterosse al Mare

Monterosso al Mare ligt het verste van La Spezia vandaan. Met de trein duurt het ongeveer 20 à 30 minuten voordat je er bent. Monterosso is ook het grootste dorp van Cinque Terre en het heeft een boulevard. Hieraan kun je heerlijk eten en drinken met een adembenemend uitzicht op het water. Monterosso al Mare is het enige dorp van de vijf met een groter zandstrand.

Cinque Terre - Monterosse al Mare

Bovenop de heuvel bij Monterosso ligt het klooster Convento dei Frati Cappuccini. Wanneer je hier tijd voor hebt, is dit zeker een bezoek waard. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht over het dorp en de zee.

Andere bezienswaardigheden in Monterosse el Mare

 • The Parish church of S. Giovanni Battista: Deze kerk is voor het eerst vastgelegd in 1244. De kerk is hoogstwaarschijnlijk opnieuw opgebouwd tussen het einde van de 13e eeuw en het begin van de 14e eeuw.
 • Het fort van Monterosso met de Aurora toren: Het fort stamt uit 1245. Rondom het fort zijn nog verschillende ruïnes te vinden van een groot afweersysteem.
 • The Giant: Dit is een reusachtig beeldhouwwerk wat tegen de rotsen opstrijkt. Het is aan het begin van de 19e eeuw gebouwd en beschadigd geraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

2. Vernazza

Vernazza wordt gezien als het mooiste dorpje van Cinque Terre. Het staat ook als enige van de vijf op de lijst van i borghi più belli d’Italia. Het heeft een groter plein dat wordt omringt door verschillende kleurrijke gebouwen. In alle vijf de dorpen, maar ook zeker hier, kun je heerlijke visgerechten eten.

Cinque Terre - Vernazza

Het enige wat ons hierbij een beetje tegenviel was de kwaliteit en het onderhoud van de gebouwen. De verf was er al ver afgebladderd, waardoor het voor ons een deel van zijn charmes had verloren.

Bezienswaardigheden in Vernazza

 • The Parish church of S. Margherita di Antiochia: Deze kerk is voor het eerst gedocumenteerd in 1318. Sommige delen van de kerk stammen waarschijnlijk uit het tweede deel van de 13e eeuw. Je ziet deze kerk ook op de foto hierboven. De crèmekleurige toren heeft een grote klok.
 • De Belforte en de torens: Dit fort rijst op bij het begin van de baai. Het fort heeft twee torens, waarvan een toren vierkant is en de andere rond.

3. Corniglia

Corniglia is het enige dorp van Cinque Terre dat niet direct aan het water ligt, maar 100 meter uitsteekt bovenop een rots. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de zee. Het dorp kenmerkt zich door de vele wijngaarden die tegen de heuvels opstrijken.

Bezoek aan Cinque Terre - Corniglia

Tip: Wil je vanaf hier een wandelroute volgen? Loop dan richting Vernazza. Omdat Corniglia op een rots ligt en Vernazza aan de kust, is het makkelijker om de wandelroute vanaf hier te volgen. Tijdens de wandeling kwamen we veel mensen tegen die vanaf Vernazza naar boven richting Corniglia liepen. Zij hadden het een stuk moeilijker dan wij. Zelfs vanaf Corniglia naar beneden moet je een aantal keer weer trappen oplopen.

Vanaf het treinstation in Corniglia gaat er een bus omhoog waar je kunt beginnen met de wandelroute. Je hebt gratis toegang tot de bus met de Cinque Terre Card (hierover later meer).

Bezienswaardigheden in Corniglia

 • The Parish church of S. Pietro: Deze kerk stamt uit 1267 en was gerestaureerd in 1310.

4. Manarola

Manarola is het oudste dorp van Cinque Terre. Manarola heeft ook een eigen wijn: Sciacchetrà. Deze wijn werd al gedronken in de Romeinse tijd. Ga je ergens in dit dorpje wat eten? Neem dan zeker een glaasje wijn erbij.

Bezoek aan Cinque Terre - Manarola
Manarola heeft geen strand, zoals Monterosso al Mare wel heeft. In Manarola zijn het meer rotsblokken en stijle rotswanden. Hier dobberen de bootjes rustgevend rond. Wil je een mooi uitzicht over het dorp? Volg dan de wandelroute zodat je de huizen mooi tegen de rotsen aan kunt bewonderen.

Bezienswaardigheden in Manarola

 • The Parish church of S. Lorenzo: Deze kerk is gebouwd in 1338 door de gemeenschap van Manarola en Volastra.
 • De klokkentoren: De klokkentoren staat voor de kerk en had hoogstwaarschijnlijk een verdedigingsfunctie.
 • Forten: De ruïnes hiervan vind je wat hoger in het dorp.

5. Riomaggiore

Riomaggiore is het meest zuidelijke dorpje en ligt het dichtste bij La Spezia. De kleurrijke huizen van dit dorp zijn tegen de rosten vast gebouwd. Het dorpje heeft een klein haventje. Vanuit hier kun je het ‘liefdespad’ naar Manarola volgen.

Bezienswaardigheden Riomaggiore

 • The Parish Church of S. Giovanni Battista: De kerk was gesticht in 1340 en uitgebreid in 1870.
 • Forten: Dit fort is gesticht in de tweede helft van de 13e eeuw. Door de verschillende eeuwen heen beschermde dit fort ook de inwoners tegen aanvallen van piraten. Een geheime tunnel in het fort was de toegang tot de jachthaven. Hierdoor konden de mensen uit het dorp ontsnappen wanneer dat nodig was.

Cinque Terre: hoe te bereiken?

Doordat de dorpjes tegen de steile kust zijn aangebouwd is het lastig om dit te bereiken met de auto. Wij raden het ook af om dit toch te proberen.

Je kunt je auto parkeren in La Spezia. Onder het treinstation zit een ondergrondse parkeergarage waar vaak nog wel een parkeerplek vrij is. Anders kun je ook in de buurt parkeren van het treinstation op de aangegeven parkeerplaatsen.

Cinque Terre - Cinque Terre Card
Op het treinstation in La Spezia kun je de Cinque Terre Card aanschaffen. Dit is een pas waarmee je die dag – of meerdere dagen – vrij kunt reizen tussen de 5 dorpen van Cinque Terre. Je hoeft zo niet voor iedere rit een los treinkaartje aan te schaffen en het geeft je ook toegang tot de verschillende wandelroutes tussen de dorpjes.

De Cinque Terre Card kost € 7,50 voor een volwassenen voor één dag. Voor een kind tussen 4 en 12 jaar kost het € 4,50. Wij hadden ook nog de ‘Cinque Terre pocket’ aangeschaft met wat achtergrond informatie over de dorpen.

De treinen rijden ieder uur 4 keer, dus je hoeft nooit langer dan een kwartier te wachten om naar het volgende dorp te kunnen reizen.

Wandelen bij Cinque Terre

Met de Cinque Terre Card heb je ook toegang tot de verschillende wandelroutes langs de kust tussen de dorpen. De wandelroutes zijn niet altijd allemaal altijd open, omdat ze ook onderhoud nodig hebben of ze zijn ontoegankelijk door slecht weer.

Wil je de wandelroute volgen? Let er dan op dat je geen slippers draagt. De routes zijn soms wat steiler en kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen als je geen stevige (wandel)schoenen aan hebt. De hulpdiensten kunnen de wandelroute ook niet goed bereiken.

Wandelen tussen de dorpen in Cinque Terre
Vlakbij de treinstations hangen grote kaarten met daarop de wandelroutes aangegeven. Bij iedere route staan pijlen. Wanneer je de richting van de wandelroute volgt die zij aangeven, zal de wandeling een stuk makkelijker zijn. Zo hoef je, wanneer je de goede kant oploopt, minder vaak trappen op te lopen.

Tip: Neem bij het wandelen meer dan voldoende water mee. De wandelingen – ofwel hikes – duren minimaal 1,5 uur en kunnen erg vermoeiend zijn. Zeker wanneer de temperaturen in de middag oplopen.

Is Cinque Terre de moeite waard?

Is Cinque Terre de moeite waard om te bezoeken? Wij vonden van wel! De sfeer was er aangenaam en bij ons was het gelukkig niet al te druk met toeristen. We waren in juli in Italië en toen was het ontzettend warm. Eigenlijk nét te warm voor de intensieve wandelingen langs de kust.

Ben je in de buurt en wil je een uitstap maken naar Cinque Terre? Zeker doen!

Cinque Terre van het zuiden: de Amalfikust

Cinque Terre heeft niet als enige plek in Italië prachtige kustdorpjes. Een heel stuk zuidelijker, onder Napels, ligt namelijk de Amalfikust. Deze kustlijn is net zo prachtig als Cinque Terre. Benieuwd wat daar allemaal te doen is? We nemen je graag mee op reis tijdens onze roadtrip langs de Amalfikust.