Wat te doen in milaan? 7 highlights & tips

Milaan kennen we allemaal als de stad van de mode. Zelfs als je geen mode-freak bent is het zeker de moeite waard om naar deze Italiaanse stad een stedentrip te boeken. Zelf gingen we een weekendje naar Milaan, wat voldoende was om de highlights te ontdekken. Hieronder lees je wat je in Milaan kunt doen en vind je diverse praktische tips om je weekend onvergetelijk te maken!

Wat te doen in Milaan? Ontdek de 7 highlights

Toen we vorig jaar aan het roadtrippen waren door Italië, bezochten we meerdere steden en dorpen waarbij het voelde alsof we terug in de tijd gingen. San Gimignano, Monteriggioni, Florence… Van Milaan kan je dit helaas niet zeggen. Hoewel je hier ook veel bijzondere stukken uit de Romeinse tijd terug zult vinden, kenmerken vooral modernere gebouwen de stad. In Milaan staat zelfs de allereerste wolkenkrabber van het land: de Pirellitoren.

Desalniettemin zijn er veel indrukwekkende bouwwerken en andere bezienswaardigheden te vinden. Hieronder onze 7 must-see highlights.

1. Duomo di Milano
2. Galleria Vittorio Emanuele II
3. Castello Sforzesco
4. Arco della Pace & Parco Sempoine
5. Het Laatste avondmaal van Leonardo DaVinci
6. De wijk Navigli
7. San Bernardino alle Ossa (bottenkapel)

1. Bezoek de Duomo di Milano en wandel over het dak

Een absolute must-see wanneer je Milaan bezoekt: de Duomo di Milano. Deze indrukwekkende kathedraal is een van de grootste van Europa. Alleen de kathedraal van Sevilla, de St Paul’s Cathedral in Londen en de St. Pieterskerk in Rome zijn groter.

Als je denkt dat de Spanjaarden er lang over doen om de kathedraal in Barcelona af te bouwen; de Italianen kunnen er zelf ook wat van. In 1386 is er begonnen met de bouw van de Duomo. In de eeuwen die volgenden is de kathedraal verder afgebouwd en in 1965 werd hij pas als ‘compleet’ beschouwd.

Wandel over het dak van de kathedraal in Milaan
Bezoek het dak van de Duomo di Milano

Het interieur van de kathedraal is niet bijzonder spannend. Het mooiste vind je namelijk een stuk hoger in de lucht. Bij je ticket kun je namelijk direct toegang tot het dak aanschaffen. Wat ons betreft een absolute aanrader en het is ontzettend leuk om te doen! Het uitzicht is niet alleen fantastisch, je hebt ook goed zicht op de beelden en de details van het dak. Via wenteltrappen kun je over de zijkanten en de top van het dak wandelen. Als je slecht ter been bent kun je ook de lift naar het dak nemen.

Een aantal leuke weetjes over de Duomo di Milano:

 • Je vindt in de kathedraal 3.400 standbeelden
 • De kathedraal heeft in totaal 55 glas-in-loodramen met in totaal 3.600 personages
 • De glas-in-loodramen omvatten in totaal 4250 vierkante meter
 • De hoogte van de kathedraal is 108,5 meter
 • De oppervlakte van de kathedraal (binnen) is 11.700 m2

Tip voor het bezoeken van de kathedraal: Zorg dat je kleding aanhebt dat zowel je schouders als je bovenbenen afdekt. Wij hadden door de hitte té zomerse kleding aan, waardoor toegang in de eerste instantie werd geweigerd. We moesten een wit gewaad kopen (voor een paar euro per stuk) bij de informatiebalie. Niet handig!

2. Galleria Vittorio Emanuele II

Vlak naast de Duomo di Milano vind je de wereldberoemde overdekte winkelstraat Galleria Vittorio Emanuele II. In 1864 werd begonnen aan de bouw van de overdekte winkelpassage. Relatief snel erna, in 1867, werd de passage feestelijk geopend. In de 11 jaar die volgde werd de grote toegangspoort gebouwd. Tijdens de bouw viel de ontwerper van de passage en poort, Giuseppe Mengoni, van een steiger en overleed hij.

Galleria Vittorio Emanuele II - In deze winkelpassage kun je allerlei luxe merken shoppen
Galleria Vittorio Emanuele II - Milaan - Bezoek een van de oudste winkelpassages van Italië

In de winkelpassage vind je vele luxe merken, zoals Dior, Gucci, Louis Vuitton. Liever betaalbaar shoppen? Rondom Galleria Vittorio Emanuele zijn vele andere gezellige winkelstraten te vinden.

Tip: Kun je wel wat extra geluk gebruiken in je leven? In de marmeren vloer vind je een stier in het wapen van Turijn. Als je op de testikels van de stier drie keer rond je as draait op je hiel, zul je volgens een legende geluk vinden in je leven! Ook al werkt het misschien niet, het is zeker de moeite waard om het te proberen.

3. Bezoek het kasteel van Milaan: Castello Sforzesco

Wat is een grote Italiaanse stad nu zonder eigen kasteel? In het midden van Milaan vind je het Castello Sforzesco. Het kasteel is door de tijd heen verbouwd en gerestaureerd. Zodoende tref je hier verschillende bouwstijlen aan. Het kasteel – zoals hoe hij er nu bij staat – heeft de vorm van een groot vierkant. Op beide hoeken aan de voorzijde staan twee grote torens.

Castello Sforzesco; het kasteel van Milaan. Gratis om te bezoeken.

In het park rondom het kasteel vind je veel Italianen die in het gras aan het genieten zijn van het heerlijke weer. Als je even de hitte wil ontvluchten en niet weet wat je wilt doen, is dit de perfecte plek om een ijsje te kopen en te genieten van live muziek in de schaduw.

Je kunt gratis door het kasteel en de binnenplaats wandelen. In het kasteel vind je meerdere musea, waarvoor je een kaartje kunt kopen.

4. De triomfboog van Milaan: Arco della Pace en Parco Sempoine

De triomfboog van Parijs kennen we allemaal wel, maar wist je dat ook Milaan meerdere triomfbogen heeft? De mooiste die nog in de stad staat is misschien wel Arco della Pace. Aan de bouw van deze triomfboog is in 1807 begonnen, gewijd aan vrede.

Arco della Pace - stadspoort van Milaan
Arco della Pace - stadspoort van Milaan

Aan de triomfboog grenst een mooi park dat in de zomer veel wordt gebruikt om te picknicken en om de schaduw op te zoeken. Aan de andere zijde van de triomfboog grenst een rotonde met terrasjes. ’s Avonds is het de perfecte plek om een hapje te eten en te genieten van livemuziek op het plein.

De Arco della Pace maakt onderdeel uit van vijf triomfbogen/stadspoorten van Milaan.

5. Bekijk het Laatste avondmaal van Leonardo DaVinci

Een absolute highlight van je stedentrip naar Milaan is het Laatste avondmaal, geschilderd door Leonardo DaVinci. Deze levensgrote fresco is te vinden in het Santa Maria delle Grazie (kerk met een klooster).

Het laatste avondmaal in Milaan - geschilderd door Leonardo DaVinci

Het fresco is eigenlijk geen echt fresco, omdat er een andere verftechniek is gebruikt. Bij een fresco is het namelijk de bedoeling dat je sneller in één stuk doorwerkt, wat Leonardo niet wilde. Zijn verftechniek zorgde er echter voor dat het schilderij al snel in verval raakte. 60 jaar na het schilderen was het schilderwerk al slecht zichtbaar, waarna het meerdere keren werd gerestaureerd.

De eetzaal – waar je het schilderwerk vindt – is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd. Dankzij zandzakken en een hoop geluk is het schilderij niet al te ernstig beschadigd. Je ziet het bovenaan het schilderwerk goed op welke plekken de zaal weer opnieuw is opgebouwd.

Donato Montorfano

Aan de andere kant van de eetzaal vind je een ander gigantisch schilderwerk dat geschilderd is door Donato Montorfano. Leonardo DaVinci heeft ook nog een beetje meegeholpen aan deze fresco.

Tip: Zorg dat je op tijd je tickets besteld om het eetzaal te bezoeken. Het kan namelijk voorkomen dat de tickets voor een of meerdere maanden zijn uitverkocht. Er mogen namelijk maar een beperkt aantal bezoekers per dag naar binnen om het schilderij te bekijken.

6. Wandel door de hippe wijk Navigli

Zin in wat gezelligheid? Bezoek de hipste wijk van Milaan: I Navigli. Deze wijk ligt rondom twee aangelegde kanalen. Je vindt in de straten langs de kanalen veel gezellige eettentjes, boetiekjes en straatverkopers met souvenirs. Op de laatste zondag van de maand kun je ook nog de vintage marktkraampjes bezoeken die langs de kanalen te vinden zijn.

De gezelligste wijk van Milaan- Navigli - szymon-fischer

Aan het begin van het kanaal vind je een aangelegd parkje, waarbij je heerlijk tot rust kunt komen langs het water. Italianen komen hier zelf ook om met de kinderen te vissen en te genieten van de rust.

7. Bezoek de bottenkapel van Milaan: San Bernardino alle Ossa

Toen men in de 13e eeuw ruimte te kort kwam om overleden mensen een laatste rustplaats te geven, werd deze kapel gebouwd. Met menselijke beenderen en schedels werden de wanden versierd. De rest van de beenderen werd in holle ruimtes aan de zijkant van de kapel opgeslagen.

Bottenkapel in Milaan - San Bernardino alle Ossa
Bottenkapel in Milaan - San Bernardino alle Ossa

Bij het bezoeken van de bottenkapel moet je eerst door de kerk. Als je de kerk inloopt, zie je aan je rechterkant een lage deur met een bordje richting de kapel. Deze kerk is twee eeuwen na het bouwen van de kapel gebouwd.

Meer handige tips voor je stedentrip naar Milaan

Je kunt nooit genoeg tips hebben voor een leuke stedentrip naar Milaan. Hieronder onze tips voor een geslaagde stedentrip:

 • Zorg dat je naar het juiste vliegveld vliegt. Rondom Milaan vind je namelijk verschillende vliegvelden. De een net wat verder van de stad dan de andere. Onze tip: vlieg naar Linate. Dit vliegveld ligt het dichtste bij de stad, namelijk maar op 10 kilometer afstand.
 • Bezoek je naast Milaan nog andere Italiaanse steden? Vergeet dan niet al onze Italiaanse reisblogs hier te checken!

Onderwerpen

 • Duomo di Milano
 • Galleria Vittoria Emanuele II
 • Castello Sforzesco
 • Arco della Pace & Parco Sempoine
 • Laatste Avondmaal
 • De wijk Navigli
 • San Bernardino alle Ossa