Wat te doen in Milaan? 7 highlights & tips!

Milaan kennen we allemaal als de stad van de mode. Zelfs als je geen mode-freak bent is het zeker de moeite waard om naar deze Italiaanse stad een stedentrip te boeken. Zelf gingen we een weekendje naar Milaan, wat voldoende was om de highlights te ontdekken. Hieronder lees je wat je in Milaan kunt doen en vind je diverse praktische tips om je weekend onvergetelijk te maken!

Wat is er te doen in Milaan? Ontdek de 7 highlights

Toen we vorig jaar aan het roadtrippen waren door Italië, bezochten we meerdere steden en dorpen waarbij het voelt alsof je terug in de tijd gaat. San Gimignano, Monteriggioni, Florence… Van Milaan kan je dit niet zeggen. Hoewel je hier ook veel bijzondere stukken uit de Romeinse tijd terug zult vinden, kenmerken vooral modernere gebouwen de stad. In Milaan staat zelfs de allereerste wolkenkrabber van het land: de Pirellitoren.

Desalniettemin zijn er veel indrukwekkende bouwwerken en andere bezienswaardigheden te vinden. Hieronder onze 7 must-see highlights.

1. Bezoek de Duomo di Milano en wandel over het dak

Een absolute must-see wanneer je Milaan bezoekt: de Duomo di Milano. Deze indrukwekkende kathedraal is een van de grootste van Europa. Alleen de kathedraal van Sevilla, de St Paul's Cathedral in Londen en de St. Pieterskerk in Rome zijn groter.

In 1386 is er begonnen met de bouw van de Duomo. In de eeuwen die volgenden is de kathedraal verder afgebouwd en in 1965 wordt hij pas als ‘compleet’ beschouwd.

Wandel over het dak van de kathedraal in Milaan
Bezoek het dak van de Duomo di Milano

Het interieur is niet bijzonder spannend van de kathedraal. Vergeet bij het kopen van je ticket niet om ook de toegang tot het dak mee te nemen. Via wenteltrappen kun je over de zijkanten en de top van het dak wandelen. Als je slecht ter been bent kun je ook de lift naar het dak nemen.

Een aantal feiten van de Duomo di Milano:

  • Je vindt in de kathedraal 3.400 standbeelden
  • De kathedraal heeft in totaal 55 glas-in-loodramen met in totaal 3.600 personages
  • De glas-in-loodramen omvatten in totaal 4250 vierkante meter
  • De hoogte van de kathedraal is 108,5 meter
  • De oppervlakte van de kathedraal (binnen) is 11.700 m2

Tip voor het bezoeken van de kathedraal: Zorg dat je kleding aanhebt dat zowel je schouders als je bovenbenen afdekt. Wij hadden door de hitte te zomerse kleding aan, waardoor toegang in de eerste instantie werd geweigerd. We moesten een wit gewaad kopen (voor een paar euro per stuk) bij de informatiebalie. Niet handig!

2. Galleria Vittorio Emanuele II

Vlak naast de Duomo di Milano vind je de wereldberoemde overdekte winkelstraat Galleria Vittorio Emanuele II. In 1864 werd begonnen aan de bouw van de overdekte winkelpassage. De ontwerper van de winkelstraat, Giuseppe Mengoni, overleed tijdens de bouw toen hij in 1877 van een steiger afviel.

Galleria Vittorio Emanuele II - Milaan - Bezoek een van de oudste winkelpassages van Italië
Galleria Vittorio Emanuele II - In deze winkelpassage kun je allerlei luxe merken shoppen

In de winkelpassage kun je vele luxe merken shoppen, zoals Dior, Gucci, Louis Vuitton en meer. Liever betaalbaar shoppen? Rondom Galleria Vittorio Emanuele zijn vele andere gezellige winkelstraten te vinden.

Tip: Kun je wel wat extra geluk gebruiken in je leven? In de marmeren vloer vind je een stier in het wapen van Turijn. Als je op de testikels van de stier drie keer rond je as draait met je hiel, zul je geluk vinden in je leven volgens een legende! Ook al werkt het misschien niet, het is zeker de moeite waard om het te proberen.  

3. Bezoek het kasteel van Milaan: Castello Sforzesco

Wat is een grote Italiaanse stad nu zonder eigen kasteel? Niks! In het midden van Milaan vind je het Castello Sforzesco. Je kunt hier gratis doorheen wandelen en de binnenpleinen bezoeken. In het kasteel vind je meerdere musea, waarvoor je een kaartje kunt kopen.

Castello Sforzesco; het kasteel van Milaan. Gratis om te bezoeken.

Het kasteel is door de tijd heen verbouwd en gerestaureerd. Zodoende tref je hier verschillende bouwstijlen aan. Het kasteel - zoals hoe hij er nu bij staat - heeft de vorm van een groot vierkant. Op beide hoeken aan de voorzijde tref je grote ronde torens aan.

In het park rondom het kasteel vind je veel Italianen die in het gras aan het genieten zijn van het heerlijke weer. Het is de perfecte plek om een ijsje te kopen en te genieten van live muziek in de schaduw.

4. De triomfboog van Milaan: Arco della Pace en Parco Sempoine

De triomfboog van Parijs kennen we allemaal wel, maar wist je dat ook Milaan meerdere triomfbogen heeft? De mooiste nog in de stad staat is misschien wel Arco della Pace. Aan de bouw van deze triomfboog is in 1807 begonnen, gewijd aan vrede.

Arco della Pace - stadspoort van Milaan
Arco della Pace - stadspoort van Milaan

Aan de triomfboog grenst een mooi park dat in de zomer veel wordt gebruikt om te picknicken en om de schaduw op te zoeken. Aan de andere zijde van de triomfboog vind je een rotonde met terrasjes. ’s Avonds is het de perfecte plek om een hapje te eten en te genieten van de livemuziek op het plein.

De Arco della Pace maakt onderdeel uit van vijf triomfbogen/stadspoorten van Milaan.

5. Bekijk het Laatste avondmaal van Leonardo DaVinci

Een absolute highlight van je stedentrip naar Milaan is het Laatste avondmaal, geschilderd door Leonardo DaVinci. Je vindt deze levensgrote fresco in het Santa Maria delle Grazie (kerk met een klooster).

Het fresco is eigenlijk geen echt fresco, omdat er een andere verftechniek is gebruikt. Bij een fresco is het namelijk de bedoeling dat je sneller in één stuk doorwerkt, wat Leonardo niet wilde. Zijn verftechniek zorgde er echter voor dat het schilderij al snel in verval raakte. 60 jaar na het schilderen was het schilderwerk al slecht zichtbaar, waarna het meerdere keren werd gerestaureerd.

De eetzaal – waar je het schilderwerk vindt – is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd. Dankzij zandzakken en een hoop geluk is het schilderij niet al te ernstig beschadigd.

Aan de andere kant van de eetzaal vind je een ander gigantisch schilderwerk, geschilderd door Donato Montorfano. Leonardo DaVinci heeft zelfs nog een beetje meegeholpen aan deze fresco.

Tip: Zorg dat je op tijd je tickets besteld om het eetzaal te bezoeken. Het kan namelijk voorkomen dat de tickets voor een of meerdere maanden zijn uitverkocht. Er mogen namelijk maar een beperkt aantal bezoekers per dag naar binnen om het schilderij te bekijken.

Zin in wat gezelligheid? Bezoek de hipste wijk van Milaan: I Navigli. Deze wijk ligt rondom twee kanalen. Je vindt in de straten langs de kanalen veel gezellige eettentjes, boetiekjes en straatverkopers met souvenirs. Op de laatste zondag van de maand kun je ook nog de vintage marktkraampjes bezoeken die langs de kanalen te vinden zijn.

Aan het begin van het kanaal vind je een aangelegd parkje, waarbij je heerlijk tot rust kunt komen langs het water. Italianen komen hier zelf ook om met de kinderen te vissen en te genieten van de rust.

7. Bezoek de bottenkapel van Milaan: San Bernardino alle Ossa

Toen men in de 13e eeuw ruimte te kort kwam om overleden mensen een laatste rustplaats te geven, werd deze kapel gebouwd. Met menselijke beenderen en schedels werden de wanden versierd. De rest van de beenderen werd in holle ruimtes aan de zijkant van de kapel opgeslagen.

Bij het bezoeken van de bottenkapel moet je eerst door de kerk. Deze kerk is twee eeuwen na het bouwen van de kapel gebouwd.

Meer handige tips voor je stedentrip naar Milaan

Je kunt nooit genoeg tips hebben voor een leuke stedentrip naar Milaan. Hieronder onze tips voor een geslaagde stedentrip:

  • Zorg dat je naar het juiste vliegveld vliegt. Rondom Milaan vind je namelijk verschillende vliegvelden. De een net wat verder van de stad dan de andere. Onze tip: vlieg naar Linate. Dit vliegveld ligt het dichtste bij de stad, namelijk maar op 10 kilometer afstand.