San gimignano: wat te doen, waar te parkeren & meer informatie

San Gimignano: het vestigingsstadje dat je anno 2023 mee terug naar de middeleeuwen neemt. San Gimignano is een van de best bewaarde vestigingsstadjes van Italië. Het stadje ligt bovenop een Toscaanse heuvel waarbij je een fantastisch uitzicht hebt over de omgeving. Jaarlijks slenteren vele toeristen hier rond om het Italië van de middeleeuwen te ervaren. Reis met ons mee en ontdek wat je hier kunt doen, waar je kunt parkeren en vind andere praktische informatie.

Bezoek aan San Gimignano

Waar ligt San Gimignano in Italië?

San Gimignano ligt in de provincie Siena van de Italiaanse regio Toscane. De oppervlakte van San Gimignano is 70 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 8.000 inwoners.

Vlakbij San Gimignano ligt ook nog een ander vestigingsstadje, namelijk Monteriggioni. Wanneer je een bezoek brengt aan San Gimignano kun je op dezelfde dag ook nog langs Monteriggioni rijden. Het ligt namelijk maar op een half uurtje rijden.

Waar kun je parkeren in San Gimignano?

Net buiten de stadsmuren van San Gimignano is een afgesloten parkeerterrein (parking) waar je je auto kunt parkeren. De parkeerplaats is maar enkele meters verwijderd van de ingang van San Gimignano. Na het bezoek aan San Gimignano kun je betalen bij een van de parkeerautomaten op het parkeerterrein. Waar wij stonden was parkeerplaats 2 die je hieronder op de kaart ziet.

Naast het parkeerterrein bij de ingang kun je op nog meer plekken in de buurt parkeren. Via deze website kun je precies zien hoeveel parkeerplekken er waar vrij zijn. Bij de parkeerplaatsen staat een Google Maps link, dus je rijdt er zo naar toe. Of klik op een van de aangegeven paarse (P) locaties op de kaart hierboven.

Wat te doen in San Gimignano?

San Gimignano is wereldberoemd dankzij het oude en karakteristieke uiterlijk van de stad. In de stad vind je 14 torens (!) die al eeuwen de skyline van de stad domineren. Er valt genoeg te doen en te ontdekken om je een middag te vermaken.

Wandel door het historische centrum van San Gimignano
Wanneer je door de stadsmuur wandelt loop je rechtstreeks richting het historische centrum van San Gimignano. In het stadscentrum vind je verschillende pleinen met aan de zijkanten ijssalons en kleine winkeltjes.

Het plein Piazza della Cisterna heeft een driehoekige vorm en is direct verbonden met het plein Piazza del Duomo ernaast. Op het Piazza della Cisterna staat een oude stortbak welke is gebouwd in 1287. Om de stortbak heen staat een achthoekig voetstuk.

Het oude centrum van San Gimignano

Tip: de Gelateria Dondoli in het stadscentrum heeft verschillende prijzen gewonnen en is meerdere malen uitgeroepen tot beste ijssalon ter wereld. Dé plek om even tot rust te komen en een heerlijke Italiaanse gelato te halen.

Bekijk de muurschilderingen in Collegiata Santa Maria Assunta

Wanneer je mensen buiten op de trap ziet zitten bij de Collegiata Santa Maria Assunta, zou je niet direct zeggen dat je hier verschillende kunststukken kunt vinden. In de rooms-katholieke kerk, welke dateert uit de 12e-eeuw, vind je vele muurschilderingen en schilderijen. In deze kerk vind je onder andere verschillende scenes uit het nieuwe en oude testament.

San Gimignano - Collegiata Santa Maria Assunta

Beklim de toren ‘Torre Grossa’

Ben je wel in voor een sportief avontuur? Beklim de toren Torre Grossa. Dit is de hoogste toren van San Gimignano en hij is als enige open voor bezoekers. De Torre Grossa is 54 meter hoog en je moet 218 treden beklimmen om de top te bereiken. Helemaal bovenin heb je een spectaculair uitzicht over de stad. Voor de toegang van de toren dien je wel eerst een kaartje te kopen.

Wist je dat… de toren in 1310 gebouwd is en dat dit een van de best bewaarde middeleeuwse torens van Toscane is?

San Gimignano - Torre Grossa

De Torre Grossa had in het verleden een praktische functie, namelijk het verdedigen van de stad. Daarnaast werden deze en de andere torens gebouwd door verschillende rijke families om elkaar af te troeven.

De omgeving van San Gimignano

Zoals hierboven al benoemd is er in de buurt van San Gimignano nog een ander vestigingsstadje te vinden: Monteriggioni. Wanneer je hier naar toe rijdt, rijd je door de glooiende Toscaanse heuvels.

De omgeving van San Gimignano in Toscane

Vanuit San Gimignano kun je ook verder rijden naar Florence. Dit ligt op ongeveer 50 kilometer (50 minuten) rijden van San Gimignano vandaan.

Verder kun je vanuit San Gimignano ook naar het noordwesten rijden richting Pisa. Dit ligt op 75 kilometer (1 uur en 14 minuten) rijden van San Gimignano.

Tips voor een bezoek aan San Gimignano

San Gimignano is een van de meest populaire plaatsen in Toscane. Dat is natuurlijk niet zo gek ook, want het is er prachtig! Wanneer je reisdata nog niet vast staat naar Italië, ga dan niet in het hoogseizoen. Het is hier dan ontzettend druk. Staat je vakantie toch al vast in het hoogseizoen? Ga dan wat later op de dag, zodat de meeste toeristen en de grote touringcars weer zijn vertrokken.

Ontdek de rest van Italië

In het prachtige Italië valt naast San Gimignano en Monteriggioni natuurlijk nog veel meer te ontdekken. Benieuwd wat? Wij nemen je graag mee met onze roadtrip langs de andere mooie steden. Vind hier alle Italië blogs.

Onderwerpen

  • Waar ligt San Gimignano?
  • Waar kun je parkeren?
  • Wat is er te doen?
  • De omgeving
  • Tips voor je bezoek
  • Ontde de rest van Italië