Florence bezoeken in 1 dag: wat te doen & zien?

Florence, misschien ook wel bij je bekend als Firenze, is de grootste stad in de Italiaanse regio Toscane. Het is een stad vol imposante gebouwen, allure en natuurlijk de herkomst van de grootste kunstenaars uit de geschiedenis. Naast het nodige cultuur snuiven kun je ook je hart luchten in de vele prachtige winkels. Heb je maar één dag om Florence te bezoeken? Zorg dan dat je de volgende hoogtepunten van de stad niet overslaat. Wij vertellen je graag wat je kunt doen, zien en onderaan deze pagina vind je ook nog handige tips voor deze stad.

De auto- en wandelroute door Florence

Zie hieronder welke route we door Florence hebben gereden en gelopen. Als je links bovenin de zwarte balk op het icoontje klikt, wordt zichtbaar wat we allemaal hebben gedaan. Deze route loopt globaal door Florence. Er is natuurlijk nog veel meer te zien en te ontdekken.

Het fijne aan Florence is dat alle high-lights relatief dicht bij elkaar zijn. Daardoor is het een stuk makkelijker om alles te bekijken.

 

Begin de dag met een adembenemend uitzicht over Florence

Begin voordat je het centrum van Florence bezoekt met een adembenemend uitzicht over de stad vanaf Piazzale Michelangelo. Het plein ligt op de heuvels in Florence waardoor je onder andere de Cattedrale di Santa Maria del Fiore, de Ponte Vecchio en nog meer hoogtepunten van de stad van een afstand kunt zien.

Roadtrip door Italie - Florance - Piazzale Michelangelo

Op de Piazzale Michelangelo staat een metershoge bronzen kopie van het marmeren beeld de David. Naast dit beeld staan er ook nog diverse andere replica’s op het plein. Wil je de originele David van Michelangelo in het echt zien? Bezoek dan de Galleria dell’Accademia in Florence. Dit was de eerste kunstacademie van de stad.

Als je het uitzichtpunt hebt bezocht, is het tijd om Florence zelf in te gaan! Parkeer op een van de vele parkeerplekken buiten de stad, welke eenvoudig te vinden zijn via Google Maps.

Wandel over Florences bekendste brug: Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio is de bekendste brug van Florence. Deze brug is gebouwd over de rivier Arno. Waar je nu vooral juwelierswinkels op de Ponte Vecchio vindt, waren dat in de middeleeuwen smeden, slagers en looiers. De beroemde brug is 100 meter lang en 32 meter breed.

Bezoek Florence in een dag - Ponte Vecchio

Op het midden van de brug staat een buste van Cellini. Dit was een 16e-eeuwse kunstenaar. Hij werd gezien als een voorbeeld van ‘uomo universale’. Hij had namelijk meerdere vaardigheden ver ontwikkeld. Zo was hij schrijver, edelsmid, musicus en beeldhouwer.

Vind de mooiste renaissance schilderijen in het Uffizi

Vlak bij de Ponte Vecchio vind je het Uffizi museum. Het Uffizi museum ligt aan het Palazzo Vecchio. Het gebouw waarin het museum gevestigd is, is een oud paleis dat vroeger in het bezit was van de De’Medici-familie. In het verleden was alleen de bovenste verdieping van het paleis een galerij, wat door de familie was ingericht. In de jaren die volgden werd de collectie steeds verder uitgebreid.

Uiteindelijk werd de laatste erfgename van de familie opgevolgd door een groothertog uit het gebied Lorraine. Daarna kwam de collectie in het bezit van de Italiaanse staat.

Wil je het museum bezoeken? Reserveer dan van tevoren een ticket. De rijen kunnen – zeker in de zomer – erg lang zijn. Wanneer je één dag in Florence bent, is dit natuurlijk verloren tijd. Want we hebben veel meer te doen!

Bezoek hét plein van Florence, de Piazza della Signoria

Een stukje noordelijker van het Uffizi museum ligt hét plein van Florence, de Piazza della Signoria. Ook op dit wereldberoemde plein van Florence vind je een kopie van Michelangelo’s David. Naast dit beeld zijn er nog tal van andere beelden te aanschouwen op het plein en in de beeldengalerij.

Florence in een dag - Piazza della Signoria

De Piazza del Signoria vormde naast een sociale aangelegenheid ook het politieke hart van Florence. Het bestuur van de stad vond namelijk plaats in het Palazzo Vecchio. Dit 13e-eeuwse paleis is nu een museum. In dit museum vind je het Dodenmasker van Dante en diverse werken van Donatello.

Ben je in een sportieve bui? De klokkentoren van het paleis, de Toren van Arnolfo, kun je beklimmen. De toren is 95 meter hoog en met een klim van 400 treden ben je zo boven voor een spectaculair uitzicht over Florence. Je kunt in het Palazzo Vecchio een ticket kopen om de toren te beklimmen. Bezoek je het museum? Dan is het beklimmen van de toren gratis.

Hoogtepunt van Florence: Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Het hoogtepunt waar eigenlijk iedereen de stad Florence wel van kent: de Cattedrale di Santa Maria del Fiore, kortweg de Duomo of Dom. De kathedraal steekt ver boven de omliggende gebouwen uit en domineert de skyline van Florence. Je vindt de kathedraal in het midden van de grote stad en wanneer je in Florence bent mag je dit natuurlijk niet overslaan.

Florance - De Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Wil je de kathedraal bezoeken? Dan kun je dit deels gratis en deels betaald doen. De binnenkant van de kathedraal kun je gratis bezoeken, van maandag tot en met zaterdag tussen 10:15 en 16:15. Je kunt hier niet voor reserveren. Je zult hier wel enige tijd voor in de rij moeten staan. De kathedraal wordt namelijk veel bezocht, zeker in het hoogseizoen.

Voor de Koepel van Brunelleschi, de doopkapel ‘Baptisterium’, het museum, de klokkentoren en de terrassen dien je vooraf tickets aan te schaffen. Tickets voor de verschillende toegangen van de Cattedrale di Santa Maria del Fiore kun je hier kopen.

De Basilica di Santa Croce

De Basilica di Sante Croce wordt gezien als een van de mooiste gotische basilieken van Italië. In de basiliek vind je graftombes van onder andere Michelangelo, Gioacchino Rossini, Galileo Galilei, Machiavelli en Vasari.

Firenze in een dag - Basilica di Santa Croce

Wist je dat… Michelangelo eerst in Rome begraven lag voordat hij naar Florence werd overgebracht? Michelangelo heeft een groot gedeelte van zijn leven in Florence gewoond, tot hij naar Rome vertrok. De Florentijnen hebben hem later weer terug naar Florence gebracht.

Tips voor het bezoeken van Florence in één dag

Naast deze hoogtepunten is er natuurlijk nog veel meer moois te ontdekken en te doen in de Florence in één dag.

Wil je zo veel mogelijk van Florence zien in een beperkte tijd? Huur een fiets! Je kunt hiermee zelf op pad of neem deel aan een fietstour met een Nederlandse tourguide. Je kunt zo in een dag of dagdeel de hoogtepunten van de stad zien én je krijgt meer achtergrond informatie over de geschiedenis van deze indrukwekkende stad.

Ben je wat langer in Florence en wil je graag geld besparen op de uitstapjes? Kies dan voor een Florence pass of FirenzeCard. Met deze kaarten krijg je toegang tot verschillende musea.

Ontdek meer van Italië

Florence, maar ook de rest van Italië, is prachtig! Wij zijn helemaal verkocht aan dit fantastische land in Europa. Ontdek meer van Italië en ga met ons mee op reis. Ontdek al onze blogs en reisverhalen, vind de beste tips en reisroutes en wordt net zoals ons verliefd.

Onderwerpen

  • Auto en wandelroute
  • Uitzichtspunt
  • Ponte Vecchio
  • Uffizi
  • Piazza della Signoria
  • Cattedrale di Santa Maria del Fiore
  • Basilica di Santa Croce
  • Tips