Monteriggioni: het mooiste vestigingsstadje van Italië

Wanneer je door de stadspoorten van Monteriggioni loopt voelt het alsof je honderden jaren terug de tijd in gaat. Dit vestigingsstadje in de Toscaanse regio is een van de best bewaarde én mooiste vestigingsstadjes van Italië. Reis met ons mee door de tijd en wordt ook verliefd op Monteriggioni.

 

De bouw van monteriggioni

In 1213 is Monteriggioni gesticht met als doel het verdedigen van Siena tegen Florence. Monteriggioni ligt namelijk zo’n 20 km boven Siena en 60 km onder Florence.

Binnen vijf jaar was de hele vestiging gebouwd, wat zeker voor die tijd relatief snel was. De muur rondom Monteriggioni is 570 meter lang. Dankzij de 14 wachttorens en de strategische ligging bovenop de heuvel is er een goed 360° uitzicht over de wijde omgeving.

Wat is er te doen in Monteriggioni?

In Monteriggioni is genoeg te doen om jezelf een middag te vermaken. Zo kun je voor een kleine toegangsprijs over een loopbrug aan de zijde van de stadsmuren wandelen. Zo heb je een prachtig uitzicht over de heuvels en het vestigingsstadje zelf.

De stadsmuren van Monteriggioni

In het centrum van Monteriggioni vind je de 13e-eeuwse kerk Santa Maria Assunta. Het bijzondere aan deze kerk is dat de façade (gevel) nog helemaal intact is. De kerk is gebouwd tussen de oprichting van de stad in 1213 en 1215. Naast een klok uit 1299 vind je in het museum nog een 17e-eeuws schilderij van de Madonna del Rosario. Dit is zo belangrijk voor de bewoners van stadje dat er jaarlijks in oktober een festival aan wordt gewijd.

Ben je fan van het spel Assassin’s Creed? Dan mag je een bezoek aan het wapenmuseum Monteriggioni in Arme niet overslaan. Je vindt hier diverse wapens, harnassen en meer informatie over het militaire verleden van Monteriggioni.

Wat te doen in Monteriggioni

Rondom Monteriggioni zijn veel wijngaarden te vinden en het stadje heeft dan ook zijn eigen gecertificeerde wijn. Wil je hier meer over te weten komen? Boek dan een wijnrondleiding of stop bij een van de lokale restaurantjes en proef de wijn zelf.

Waar kun je parkeren in Monteriggioni?

Onderaan het vestingstadje Monteriggioni kun je de auto parkeren op een groot parkeerterrein. Het parkeerterrein bestaat uit twee delen waarbij er meer dan voldoende parkeerplaats is.

Bezoek Monteriggioni, een van de mooiste vestigingsstadjes van Italie

Vanaf het parkeerterrein loopt er een pad naar het stadje toe, langs de geurige lavendelstruiken. Bij het parkeerterrein is ook een toilet aanwezig.

Ontdek ook San Gimignano!

In de buurt Monteriggioni is er nog een ander vestigingsstad te vinden, namelijk San Gimignano. San Gimignano ligt op een half uur rijden en is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Benieuwd wat je hier allemaal kunt doen? Lees onze blog ‘San Gimignano: wat te doen, waar te parkeren en meer informatie‘.

Onderwerpen

  • De bouw van Monteriggioni
  • Wat is er te doen?
  • Waar te parkeren?
  • Ontdek ook San Gimignano