Wat te doen in Ronda (Spanje) en omgeving?

Op zo’n 130 kilometer onder Sevilla en zo’n 65 kilometer boven Marbella ligt de Spaanse plaats Ronda. Een prachtige stad in Andaloesië dat rondom een kloof is gebouwd, welke door de rivier Guadalevín is uitgesneden. Ronda is vooral bekend om de grote brug die de twee delen van de stad met elkaar verbindt. Het was een plek die we echt moesten bezoeken tijdens onze stedentrip aan Sevilla. Dus hop, een auto huren voor een dag en heerlijk samen op pad!

Onze roadtrip route van Sevilla naar Ronda

Zie hieronder welke route we door Andalousië hebben gereden. Als je links bovenin de zwarte balk op het icoontje klikt, wordt zichtbaar welke route we precies hebben gereden. Daarnaast hebben we de high-lights van Ronda erin gezet, de beste fotopunten van Setenil de las Bodegas en Zahara de la Sierra.

Wandel over de grote brug van Ronda

Bij onze aankomst in Ronda reden we haast over de brug zonder het door te hebben. Van de zijkant gezien kun je er niet omheen, maar als je op de weg rijdt zie je alleen de muurtjes aan de zijkant. Eenmaal een parkeerplek gevonden was het ’s ochtends eerst tijd voor een koffie op een terras aan de zijkant van de brug.

Breng een bezoek aan Ronda, Andaloesie in Spanje

De grote brug waar Ronda zo bekend om is, de Puente Nuevo, is niet de enige brug van Ronda. Voordat deze grote reus er stond was eerst een kleinere brug (Puente Romano) met een enkele boog gebouwd.

Ponte Viejo in Ronda, Spanje

Toen deze instortte is de Puente Viejo gebouwd in 1616. In 1751 is begonnen met de bouw van de bekende grote brug, de Puente Nuevo. De bouw van de Puente Nuevo duurde maar liefst 42 jaar!

Je kunt de Puente Nuevo bekijken vanaf de brug zelf en de straten die er omheen liggen. Je kunt ook voor een kleine toegangsprijs (€2,50 per persoon) de brug voor een stukje in.

De brug van Ronda, Puento Nuevo, vanaf de zijkant

Breng een bezoek aan Plaza de Toros de Ronda

Een stukje verder bij de brug kom je al snel Plaza de Toros tegen, een van de oudste stierenarena’s van Spanje. Het is zeker aan te raden om hier een bezoek aan te brengen. Via de zijkant kun je arena in. Je kunt hierbij de stallen bezoeken, het veld en de tribunes. Daarnaast kun je nog meer leren over de geschiedenis van stierenvechten.

Plaza de Toros in Ronda, Spanje
Tribunes in Plaza de Toros, Ronda, Spanje

Aan de arena zit een museum vast waar je oude klederdracht, schilderijen en meer informatie vindt over de geschiedenis stierenvechten.

Leer meer over de geschiedenis van stierenvechten in het museum bij Plaza de Toros, Ronda

Slenter door Ronda rond

Verder vonden wij het vooral leuk om het zuidelijke deel van Ronda te bezoeken. In het noordelijke deel vind je vooral veel winkeltjes wat moderne gebouwen. Als je tijdens je wandeling in het noorden van Ronda loopt, loop dan vooral langs de kloof. Hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de omgeving.

Wandel door de straten van Ronda, Spanje
Wandel door de straten van Ronda

In het zuidelijke deel van de stad vind je meer oude stadsmuren (Murallas de la Cijara) en de oude poort die tevens nog de toegangsweg is tot het zuidelijke deel van Ronda (Puerta de Almocábar).

Bezoek het best bewaarde Arabische badhuis uit de 12e/13e eeuw

Een klein stukje verder bij de Puente Viejo vind je het Arabische badhuis. Dit badhuis heeft een van de best bewaarde Arabische baden uit de 12e of 13e eeuw. Via de rivier de Guadalevín werd het water via een aquaduct en een waterrat het badhuis in gebracht.

Wat valt er nog meer zien in de buurt van Ronda?

In Ronda waren we ongeveer in een halve dag wel klaar met het bekijken van de verschillende bezienswaardigheden. Dus, hop de auto in en door naar de volgende bestemming!

We kozen ervoor om door te rijden naar Setenil de las Bodegas. Setenil de las Bodegas is een van de mooiste bergdorpjes van Spanje! De witte huisjes en de rotsformaties kenmerken het stadje.

Bezoek de bekende fotopunten van Setenil de las Bodegas
Setenil de las Bodegas, een van de mooiste dorpen van Andalousie
Setenil de las Bodegas is een van de mooiste witte dorpen van Spanje

Je kunt je auto parkeren in “Parking los Caños”. Om deze parkeergarage in Setenil de las Bodegas te bereiken hoef je alleen de blauwe [P] bordjes te volgen. Het kan in de eerste instantie voelen dat je compleet de verkeerde kant oprijdt. Uiteindelijk kom je uit in de parkeergarage dicht bij het centrum.

Let op: deze parkeergarage is niet geschikt voor campers.

Wil je alle bekende fotopunten van het stadje vlakbij Ronda bezoeken? Zorg dan dat je onderstaande plekken niet overslaat. Klik op de plek en je vindt direct de plaats in Google Maps.

Maak je dag compleet met een bezoek aan Zahara de la Sierra

Oké, we hebben net Setenil de las Bodegas al een van de mooiste witte bergdorpjes van Spanje genoemd, maar Zahara de la Sierra hoort daar toch ook écht bij.

Bovenop de heuvel torent het Nasrid-Kasteel uit. De toren is gebouwd in de tijd van de Moren toen zij oorlog voerden met de Christenen. Het kasteel is gerestaureerd en open voor bezoekers.

Zahara de la Sierra Spanje

Wil je ook genieten van dit prachtige uitzicht op Zahara de la Sierra? Wij hebben deze foto genomen vanaf het uitzichtpunt Mirador de Zahara de la Sierra.

Vanaf het uitzichtpunt heb je ook een mooi panoramisch uitzicht over het stuwmeer dat voor het dorp ligt. In het meer kun je zwemmen en diverse watersporten uitoefenen.

Maak vanuit Ronda een uitstap naar Sevilla!

Heb je de omgeving van Ronda wel een beetje gezien? Rijd dan een stuk naar het noorden en ontdek de prachtige Spaanse stad Sevilla. Hier valt genoeg te doen en te ontdekken om jezelf een week te vermaken.

Onderwerpen

  • De grote brug van Ronda
  • Plaza de Toros de Ronda
  • De stad zelf
  • Arabische badhuis
  • Setenil de Las Bodegas
  • Zahara de la Sierra
  • Bezoek Sevilla