overwinteren in Spanje: hoe, wat, waar en hoe duur?

Overwinteren in Spanje? Dat klinkt met de huidige energieprijzen en inflatie lang niet zo gek. Veel Nederlanders en Belgen doen het al jaren. Wanneer de temperaturen dalen en de dagen korter worden, de koffer inpakken en lekker vertrekken naar het zuiden van Europa. En dan met name richting Spanje. Wil je dit jaar ook gaan overwinteren in Spanje? Weet waar je rekening mee moet houden, waar je het beste kunt overwinteren en ontdek de kosten van maanden vertoeven in het land van Sangria, gezelligheid en tapas.

Alles over overwinteren in Spanje

 1. De voordelen van overwinteren in Spanje
 2. Hoe lang overwinteren in Spanje?
 3. Waar overwinteren in Spanje?
 4. Wat kost overwinteren in Spanje?
 5. Wat te regelen voor je weg gaat?
 6. Handige tips voor je gaat overwinteren

1. De voordelen van overwinteren in Spanje

Overwinteren in Spanje klinkt niet alleen leuk, maar wist je dat er ook lichamelijke voordelen aanzitten? Wanneer de klok weer een uur wordt verzet in de herfst en de dagen nog korter worden voor je gevoel, klopt voor veel mensen een ‘winterdepressie’ weer aan de deur.

De winters in Nederland en België zijn over het algemeen koud, winderig en nat. Door te overwinteren in Spanje of een ander zonnig land geniet je niet alleen van een beter klimaat, maar het heeft ook een positieve invloed op je mentale gesteldheid.

Andere voordelen van overwinteren in Spanje zijn:

 • Je bent actiever, want het is droog en warmer buiten. Er zijn veel meer buien, dus je kunt lekker buiten blijven.
 • Voor veel mensen is warmte lichamelijk ook beter. Zeker wanneer je last hebt van reuma of artrose. Warmte heeft daarnaast ook een positieve werking op MS-patiënten.
 • Sociale contacten onderhouden is makkelijker wanneer je er lekker op uit kunt blijven gaan. Veel mensen zijn in de wintermaanden een stuk eenzamer dan in de zomermaanden. Je kunt in de zomer makkelijker naar het terras, een groot rondje in het bos wandelen of langer met de hond naar buiten.

Kortom, er zijn genoeg voordelen om te overwinteren in Spanje!

2. Hoe lang overwinteren in Spanje?

Doordat er in Europa een vrij verkeer is van personen, kun je zo lang overwinteren in Spanje als je zou willen. Er kleeft echter wel een ‘maar’ aan. Let er op dat wanneer je langer dan 3 maanden in het buitenland verblijft dit invloed kan hebben voor je AOW-uitkering.

De populairste maanden om te overwinteren in Spanje zijn november, december en januari. Hoe lang je zelf gaat kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen! Er zijn genoeg mensen die ervoor kiezen om 2 tot 3 maanden te overwinteren.

Overwinteren in Spanje - Balearen - Photocredits Wajeeha jafri
Overwinteren in Spanje - Photocredits daniel-nouri

3. Waar overwinteren in Spanje?

Spanje heeft verschillende geschikte plekken om te overwinteren. Kies voor de Balearen (Ibiza, Mallorca, etc.), het vaste land of de Canarische Eilanden.

Overwinteren op de Balearen

De Balearen is de eilandengroep van Spanje in de Balearische zee. De bekendste en meest bezochte eilanden zijn Mallorca, Menorca en Ibiza.

Zon en feestvakantie op Ibiza. Photocredits to michael-tomlinson

Ibiza wordt door veel influencers gekozen als de perfecte overwinterplek. De winters zijn hier namelijk vrij mild, het eiland heeft een mooie natuur en het regent hier niet heel veel. Alleen november kan behoorlijk nat zijn. In tegenstelling tot Mallorca en Menorca valt ook dat relatief mee.

Temperatuur en klimaat

 • Mallorca: de meeste regen valt in November (gem. 59 mm totaal). De temperaturen blijven milt met gemiddeld tussen de 15 en 19 graden.
 • Menorca: het is hier iets kouder dan op Mallorca, namelijk gemiddeld tussen 14 en 18 graden. Ook is het iets natter in o.a. november met 62 mm neerslag.
 • Ibiza: temperaturen liggen tussen de 15 en 19 graden. De meeste regen valt in november met 39 mm.

In vergelijking: in Nederland is het in deze 3 wintermaanden gemiddeld tussen de 3 en 8 graden. In ons koude landje valt er 58 mm regen.

Overwinteren op de Canarische eilanden

De Canarische eilanden ligt het meest zuidelijk van heel Spanje. De eilanden liggen namelijk voor de kust van Marokko in de Atlantische oceaan.

Het weer en de temperaturen op Gran Canaria. Photocredits to joel-rohland

In de winter waait hier de warme wind uit de Sahara woestijn toe, waardoor de temperaturen zeer aangenaam zijn. Let er bij het uitzoeken van jouw “overwinter eiland” op welk Canarisch eiland het warmste is. Het klimaat verschilt namelijk per eiland.

In de winter liggen de temperaturen van de eilanden gemiddeld tussen de 19 en 21°C. De watertemperatuur is dan +/- 21°C.

Overwinteren op het vaste land

Het vaste land van Spanje is het populairst om te overwinteren. De reden: je kunt hier namelijk zelf heenrijden met de auto, waardoor je ter plekke geen vervoer meer hoeft te regelen.

De populairste plekken om deze winter te verblijven op het vaste land van Spanje zijn:

 • De plaatsen rondom Calpe, Dénia en Moraira
 • Benidorm
 • Costa Tropical
 • Torremolinos
 • Marbella

De gemiddelde temperatuur in de winter op het vaste land van Zuid-Spanje ligt tussen de 16 en 20 graden overdag. ’s Nachts koelt het wel een stuk verder af. Op het vaste land regent het wel meer dan op de eilanden. In Andalusië kan er namelijk 100 mm regen vallen in december.

4. Wat kost overwinteren in Spanje?

De kosten om te overwinteren in Spanje zijn onder te verdelen in twee typen overwinteraars: overwinteren in een huisje of overwinteren in een camper/caravan. Voor de berekeningen hieronder gaan we uit van een gemiddeld stel dat met z’n tweeën 2 maanden gaat overwinteren in Spanje.

Overwinteren in een huisje/appartement

Overwinteren in een huisje is fijn voor iedereen die van ruimte houdt en een zorgeloze vakantie wil hebben.

Overnachting inclusief gas/water/licht

Gemiddeld ben je voor een appartement/huisje €1595,- kwijt voor twee maanden. De kosten verschillen per maand, omdat december over het algemeen goedkoper is. In december kiezen veel mensen ervoor om weer naar huis te komen en daardoor wordt er minder geboekt. Wij zijn nu van verblijfplaatsen uitgegaan waarbij staat weergegeven dat gas/water/licht is ingegrepen.

Thuis eten (ontbijt, lunch en avondeten)

Natuurlijk kun je iedere dag uiteten gaan, maar dat doe je over het algemeen niet als je ergens voor een langere tijd verblijft.

Spanje is met boodschappen duurder dan je in de eerste instantie zou denken. Het is onderaan de streep wel wat goedkoper dan in Nederland, maar het scheelt niet heel veel. Laten we zeggen dat je met z’n tweeën voor twee maanden ongeveer €600,- kwijt bent aan boodschappen.

Benzine naar/terug uit Spanje

Benzine is een kwartje goedkoper dan in Nederland. Momenteel staat de benzineprijs in Spanje op €1,75 en in Nederland op €2,02 (oktober 2022).

Als je auto gemiddeld 1 op 18 rijdt en je vanuit het midden van Nederland naar het zuiden van Spanje (Málaga) vertrekt, kost je voor je rit naar Spanje €235,- met een gemiddelde benzineprijs van €1,88. Aangezien je daarbij in meerdere landen onderweg tankt. Doe dit bedrag keer twee, want je moet ook nog een keer terug rijden.

We hebben hierbij geen rekening gehouden met tolwegen in Frankrijk en Spanje.

Iedere week twee keer uiteten

Het is natuurlijk wel een feestje als je lekker in het buitenland vertoeft. Daarbij hoort lekker uiteten met een kan sangria erbij! Gemiddeld ben je per keer dat je uiteten gaat met z’n tweeën €30,- kwijt. Het kan natuurlijk meer zijn, maar ook minder.

Dit resulteert in €540,- in totaal.

Onvoorziene kosten

Natuurlijk ga je ook nog een keer een dagje weg, ergens lekker lunchen of je boekt misschien ergens nog een keer een andere overnachting. Hierdoor lopen de uitgaven verder op. Daarvoor zouden wij rekening houden met €300 onvoorziene kosten.

Totale kosten overwinteren in Spanje

De totale kosten om twee maanden te overwinteren in Spanje met 2 personen komen uit op: €3505,-.

Overwinteren in Spanje met de camper - Photocredits to willian-justen-de-vasconcellos

Overwinteren in een camper/caravan

Je weet nu wat de kosten zijn om te overwinteren in een huisje/appartement met twee personen. Als je een camper/caravan hebt zullen deze kosten aanzienlijk lager uitvallen. Het meeste geld gaat bij overwinteren in een huisje namelijk zitten in de overnachting. Dat zal nu aanzienlijk lager zijn.

Staplaats

Voor een beetje een leuke camping met stroom, etc. betaal je al snel €18,70 per nacht. Voor twee maanden verblijven kost dit in totaal €1140,-.

Je kunt in Spanje ook vrij met je camper parkeren, mits er geen bord staat dat grotere voertuigen er niet mogen komen en de parkeerplaats hier geschikt voor is. Zo kun je kosten besparen als je er voor kiest om rond in Spanje te reizen.

Thuis eten & uiteten

We gaan in ons overzicht ervan uit dat je in een camper/caravan net zo veel thuis eet als dat je uiteten gaat bij een verblijf in een huisje. In totaal kost dit €1140,-.

Benzine naar/terug uit Spanje

Een camper/auto met caravan rijdt een stuk minder zuinig dan een normale auto. We gingen bij de auto uit van een verbruik van 1:18. Bij een camper loopt dit al snel terug naar 1:9 of 1:10. Bij een verbruik van 1:10 ben je in totaal voor de heen- en terugrit €425 kwijt aan benzine.

We hebben in dit kostenoverzicht geen rekening gehouden met tolwegen.

Onvoorziene kosten

Ook bij overwinteren in een camper/caravan heb je onvoorziene kosten. Deze hebben we voor twee maanden op €300 geschat.

Totale kosten overwinteren in Spanje

Als je met de camper/caravan gaat overwinteren in Spanje, dan ben je voor twee winterse maanden het volgende kwijt: €3005,-. Het is dus €500 goedkoper om met een camper/caravan te overwinteren dan in een huisje.

5. Wat te regelen voor je weg gaat?

Voor je weg gaat om te overwinteren, zijn er nog een aantal dingen die je moet regelen/meenemen. Heb je al aan het volgende gedacht?

 • Laat iemand die in Nederland blijft voor je huis zorgen. Denk daarbij aan de planten water geven, zo nu en dan een keer een lampje aanlaten en de post weghalen.
 • Op vakantie kan er altijd wat gebeuren. Zorg dat je belangrijke papieren bij je hebt, zodat als er iets gebeurd je alles bij de hand hebt.
 • Vraag een Europese zorgverzekeringskaart aan (EHIC). Hiermee krijg je zorg in het buitenland mocht het nodig zijn.

6. Handige tips voor je gaat overwinteren

Voor je gaat overwinteren willen we je nog een aantal handige tips geven:

 • Ben je nog niet op de locatie geweest? Boek niet meteen voor 3 maanden. Wie weet bevalt de locatie of de omgeving niet. Dat zou zonde van je geld zijn!
 • Neem zowel zomerse als winterse kleding mee. Het kan ook in Zuid-Spanje wel eens koud zijn in de winter. Wees hier goed op voorbereidt.
 • Kies bij je huisje of appartement een tuin/balkon op het zuiden. Zo geniet je van meer warmte en zon.

Onderwerpen

 • Voordelen van overwinteren
 • Hoe lang overwinteren?
 • Waar overwinteren in Spanje?
 • Wat kost overwinteren?
 • Wat te regelen voor je weg gaat?
 • Handige tips