10x bezienswaarigheden in Sevilla

Staat een stedentrip naar Sevilla op de planning? Dan mag je onderstaande bezienswaardigheden niet overslaan! Ontdek de mooiste pleinen en kunstzinnige gebouwen of dompel je onder in de Spaanse cultuur. Bij de 10 bezienswaardigheden van Sevilla vind je ook de openingstijden, de prijzen en handige tips.

 

 

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Sevilla

1. Plaza de España
2. Parque de María Luisa
3. Real Alcázar
4. De Kathedraal en de Giralda toren
5. Torre del Oro

6. Plaza de Torros
7. Metropol Parasol
8. Het paleis Las Dueñas, Casa de Albla
9. Iglesia Colegial del Salvador Sevilla
10. Het historische centrum van Sevilla

Bezienswaardigheid Sevilla #1: Plaza de España

Een van de belangrijkste trekpleisters van Sevilla is Plaza de España. Dit halvemaanvormige plein is ter ere van de Iberische-Amerikaanse tentoonstelling in 1929 gebouwd. Het was de bedoeling om het plein en het gebouw al een aantal jaar eerder te bouwen, maar door de Eerste Wereldoorlog liep dit vertraging op.

Plaza de Espana - het grote gebouw in het midden

Het halvemaanvormige gebouw heeft een imposant bouwwerk in het midden. Dit bouwwerk is in het midden open, zodat je naar de eerste verdieping kunt. Vanaf de eerste verdieping heb je een mooi uitzicht over het plein. Ook vind in dit grote gebouw dagelijks de Flamenco plaats met Spaanse muziek en zang. Leuk om eens te bekijken!

Aan de linker en rechterzijde van het bouwwerk vind je twee grote torens: Torre Norte en Torre Sur.

Plaza de Espana - Torre Sud

Voor het gebouw zijn 52 fresco’s te vinden, welke allen staan voor een van de provincies van Spanje. Alle fresco’s zijn uitgevoerd in Azulejo’s (typisch Andalousische tegeltjes). Spanjaarden vinden het vooral erg leuk om voor hun eigen provincie te poseren!

Plaza de Espana - de fresco van Valencia

Voor het gebouw bevindt zich een gracht waar je met een bootje kunt varen. Je kunt niet in een rondje varen, dus je moet dezelfde weg weer terug. Behalve dat de bootjes er natuurlijk leuk uit zien (voor de foto’s), is het er vooral om nog wat geld te verdienen aan de toeristen. Niet perse een aanrader dus!

De vier karakteristieke bruggen die het plein en het gebouw tot een mooi geheel maken, staan symbool voor de vier oude koninkrijken van Spanje.

Plaza de Espana - Je kunt ook een bootje varen op Plaza de Espana

Tip: Bezoek Plaza de España zeker wanneer de zon langzaam ondergaat! Tijdens ‘Golden Hour’ kleurt het gebouw prachtig oranje. Het is dan ook een stuk rustiger op het plein dan overdag. Een mooi moment om een paar foto’s te schieten.

Algemene informatie Plaza de España Sevilla

 • Openingstijden: Iedere dag tussen 08.00 en 22.00 geopend.
 • Toegangsprijs: Je kunt het plein en de gebouwen (deels) gratis bezoeken. Een deel van de gebouwen dient als overheidsgebouw en hier kun je niet in.

Bezienswaardigheid Sevilla #2: Parque de María Luisa

Tegenover Plaza de España bevindt zich het María Luisa park. In dit grote park kun je fijn wandelen, fietsen of genieten van het uitzicht achterop de paardenkar. Naast de indrukwekkende grote bomen zijn in het grote park verschillende bezienswaardigheden/musea te vinden.

Parque de María Luisa

Je vindt in het María Luisa park de volgende bezienswaardigheden/musea:

 • Monte Gurugú: Een door de mens gemaakte heuvel waar een watervalletje omheen stroomt. Je kunt hieromheen naar boven lopen. Het uitzicht is niet bijzonder spectaculair, maar als je hier toch bent kun je hier in naar boven.
 • Het museum van volkskunsten en -gebruiken.
 • Plaza de América: Ook dit gebouw is voor de Iberische-Americana tentoonstelling gebouwd.

Algemene informatie over het María Luisa Park in Sevilla

 • Openingstijden: Iedere dag tussen 08.00 en 22.00 geopend.
 • Toegangsprijs: Je kunt het park gratis bezoeken. Voor de musea moet je wel betalen.

Bezienswaardigheid Sevilla #3: Real Alcázar
Real Alcázar is het koninklijke paleis van Sevilla. Dit koninklijke paleis heeft een indrukwekkende en lange historie. Je vindt hier dan ook veel verschillende invloeden en verschillende bouwstijlen. Zo zie je in de bouwwerken van Real Alcázar niet alleen Moorse invloeden, maar ook Romeinse, Visigotische, Gotische en Renaissance invloeden.

Real Alcazar - je vindt in dit koninklijke paleis vele mooie binnentuinen en andere schatten
In Real Alcazar vind je verschillende invloeden uit de Moorse en Romeinse tijd

Het koninklijke paleis was niet altijd een paleis. De oorsprong ligt in een Romeins fort, wat vervolgens is uitgebreid tot een Visgotisch fort. Door de eeuwen heen is het fort verder uitgebreid, waarna het een Koninklijk paleis werd.

De tuinen van Real Alcazar, Sevilla

De tuinen die in en rondom het paleis liggen zijn fantastisch en ontzettend groot. Je kunt hier blijven wandelen! De details op de gebouwen zijn gedetailleerd. Je ziet dat de verschillende bouwwerken in een andere tijd en in een andere stijl is gebouwd. Zorg dat je niets overslaat en neem ruim de tijd met het bezoeken van Real Alcázar.

Algemene informatie Real Alcázar

 • Openingstijden: Tussen 1 april en 14 september is Real Alcázar open van 09:30 tot 19:00. De rest van het jaar is Real Alcázar open van 09:30 tot 17:00.
 • Toegangsprijs: Een reguliere ticket kost €14,50. Voor studenten, kinderen onder de 13 of gepensioneerden is het goedkoper. Je kunt ook een gratis ticket aanschaffen voor maandag vanaf 16:00 (en in april vanaf 20:00). Boek je tickets hier via de officiële website van Real Alcázar.

Tip voor het bezoeken van Real Alcázar: Breng een bezoek aan het paleis in de middag. De zon schijnt dan heerlijk en het is dan extra mooi om foto’s te maken van de tuinen!

Bezienswaardigheid Sevilla #4: de Kathedraal en de Giralda toren

De Kathedraal van Sevilla, ook wel de Catedral de Santa María de la Sede genoemd, is de grootste Gotische kathedraal ter wereld. Daarnaast is het een van de grootste kerken van Europa, op de Sint Pieterskerk in Rome en de St. Pauls Cathedral in Londen na.

De kathedraal van Sevilla

Dit prachtige bouwwerk is zeker een bezoek waard. In de Kathedraal van Sevilla vind je o.a. de graftombe van Christoffel Columbus, een van de bekendste ontdekkingsreizigers uit de geschiedenis. Het is alleen niet duidelijk of zijn lichaam daadwerkelijk in de graftombe ligt.

Daarnaast vind je in de Kathedraal van Sevilla prachtige kunstwerken in de nissen en in de ruimtes aan de zijkant.

In de Kathedraal van Sevilla kun je op een regenachtige dag de details en de kunststukken ontdekken
Bezoek de Kathedraal van Sevilla op een regenachtige dag

De kathedraal is gebouwd op een plaats waar vroeger een Moorse Moskee stond. Na de verovering van de christenen is op dezelfde plaats de Gotische kathedraal gebouwd. Je vindt wel nog diverse Moorse invloeden terug, zoals de Giralda toren en het Patio de los naranjos (Sinaasappelhof).

Tijdens je bezoek aan het Kathedraal kun je direct naar de top van de Giralda toren wandelen. Het bijzondere van de Giralda toren is dat je hier geen trap vindt. Je loopt middels een helling naar boven. Tijdens de bouw is hier voor gekozen zodat de paarden ook naar boven konden lopen.

Giralda - Kathedraal van Sevilla

Algemene informatie over de Kathedraal en de Giralda

 • Openingstijden: Op maandag t/m zaterdag van 10:45 tot 17:00. Op zondag van 14:30 tot 18:00.
 • Toegangsprijs: Reguliere tickets kosten €11 per stuk. Met de ticket heb je direct toegang tot de kathedraal, de Giralda toren en Iglesia de el Salvador. De toegangstickets voor de Kathedraal van Sevilla kun je op de officiële website.

Bezienswaardigheid Sevilla #5: Torre del Oro

Torre del Oro heeft als bijnaam de Gouden Toren. Dit komt omdat de reflecties van het water vroeger zorgden voor een gouden gloed op de tegeltjes die toen op het bouwwerk zaten.

Torre del Oro Sevilla

Torre del Oro is gebouwd in de 13e-eeuw, in dezelfde tijd als de Giralda bij de Kathedraal. In het verleden diende de toren als een verdedigingstoren om Real Alcázar te verdedigen.

Je vindt Torre del Oro aan de linker oever. Je kunt de 36-meter hoge toren nog steeds bezoeken en een kijkje nemen in het maritiem museum.

Algemene informatie over Torre del Oro

 • Openingstijden: Van maandag t/m vrijdag kun je de toren bezoeken tussen 09:30 en 19:00. In het weekend is de toren geopend tussen 10:30 en 18:45.
 • Toegangsprijs: Een reguliere ticket kost €3. Je kunt deze aan de deur kopen.

Bezienswaardigheid Sevilla #6: Plaza de Torros

Plaza de Torros is een van de grootste arena’s voor stierengevechten. Je kunt hier samen met 13.000 anderen de gevechten aanschouwen. Vandaag de dag worden er nog steeds stierengevechten georganiseerd. Wil je dit een keertje bijwonen? Dan kun je via deze website tickets aanschaffen. Het stierengevechtseizoen duurt maar een beperkte periode. Wil je dit dus een keertje graag bijwonen? Zoek dan van tevoren goed de data uit en stem je vakantie daarop af!

Plaza de Toros in Ronda, Spanje

Ook wanneer er geen gevechten zijn kun je een bezoek brengen aan het Plaza de Torros. Je kunt door de arena wandelen en het museum bezoeken dat hieraan vast zit.

Algemene informatie over Plaza de Torros in Sevilla

Bezienswaardigheid Sevilla #7: Metropol Parasol

De Metropol Parasol is een bijzonder houten bouwwerk in een van de oudere delen van Sevilla. Op het plein, waar de Metropol Parasol op is gebouwd, stond vroeger een markt. Het was daarna het idee om hier een parkeergarage op te bouwen, maar tijdens het graven stuitte men op oude Romeinse en Moorse bouwwerken in de grond. Deze bouwwerken kun je in het Antiquarium nog steeds bezoeken.

Metropol Parasol Sevilla - Setas de Seville

Maar, er moest dus een nieuw plan voor het plein komen, want het bouwen van een parkeergarage kon niet meer doorgaan. Het plan was om een bouwwerk neer te zetten, waardoor de oude wijk nieuw leven in werd geblazen.

Bij een ontwerpwedstrijd ging de voorkeur uit naar een Duitse architect wie de Metropol Parasol heeft ontworpen. In 2011 werd het bouwwerk geopend voor publiek.

Tip #1: Onder de Metropol Parasol vind je verschillende gezellige tentjes waar je tot middernacht kunt borrelen. Breng hier ’s avonds een bezoek aan en geniet van de lichtshow boven je hoofd.

Metropol Parasol in de avond (Sevilla)

Tip #2: Bezoek de Metropol Parasol in de avond. Het bouwwerk wordt verlicht en het uitzicht is adembenemend. De tickets zijn in de avond wel iets duurder.

Algemene informatie over de Metropol Parasol

 • Openingstijden: Iedere dag geopend tussen 09:30 en 00:00.
 • Toegangstickets: Overdag kosten de reguliere tickets €10. ’s Avonds kosten de tickets €15. Je kunt de tickets bij de ingang aanschaffen. Je hebt dan ook toegang tot het Antiquarium.

Bezienswaardigheid Sevilla #8: Het paleis Las Dueñas, Casa de Alba

Het paleis Las Dueñas dankt zijn naam het inmiddels verdwenen klooster dat op deze plaats stond. De nonnen die hier leefden bedienden in de 13e eeuw verschillende koningen en koninginnen.

Palace de las duenas - Casa de Albla Sevilla

Oorspronkelijk was het een vorstelijk herenhuis dat in het bezit was van de familie Pineda. Tijdens de oorlog van Granada was de zoon van de familie Pineda, Juan de Pinada, gevangen genomen door de Moren. Om hem vrij te krijgen moest de familie veel geld betalen, waardoor ze het herenhuis moesten verkopen aan een andere familie. Zo kwam het uiteindelijk in 1612 in het bezit van de familie Alba, van wie het paleis nu nog steeds is.

Je vindt in het paleis vier tuinen, één binnentuin en verschillende kunststukken. Het is zeker een bezoek waard!

Algemene informatie Las Dueñas

 • Openingstijden: Van april tot en met september kun je Las Dueñas bezoeken tussen 10:00 en 20:00. In oktober tot en met maart kun je tussen 10:00 en 18:00 een bezoek brengen aan dit paleis.
 • Toegangstickets: Reguliere tickets kosten €10 per stuk. Net zoals bij de andere bezienswaardigheden krijgen studenten, kinderen en gepensioneerden korting.

Bezienswaardigheid Sevilla #9: Iglesia Colegial del Salvador Sevilla

Iglesia Colegial del Salvador, ook wel de Salvador Verlosserskerk genoemd, is na de Kathedraal van Sevilla de belangrijkste kerk van Sevilla.

In Sevilla zie je vaker dat in de geschiedenis op bestaande bouwwerken nieuwe bouwwerken zijn gebouwd. Zo stond op de plaats van deze kerk in de Moorse periode een Moskee en in de Romeinse periode een Romeinse basiliek.

Op de patio (binnenplaats) en in de kapel zie je nog invloeden terug uit deze tijden. De patio kun je bezoeken via de ingang van Calle Córdoba.

Na de Arabische overheersing blijft de moskee staan en wordt het gebruikt als een Christelijke kerk. In 1671 werd toch de moskee afgebroken en werd hier een kerk op gebouwd. Echter, de kerk stortte tijdens de bouw in. Omdat men bang was dat de kerk opnieuw zou instorten, werden er grote stenen pilaren geplaatst. Dit zijn de grote pilaren die je ziet in de kerk.

Algemene informatie Iglesia Colegial del Salvador Sevilla

 • Openingstijden: Van maandag tot en met zaterdag tussen 10:45 en 17:00. Op zondag kun je de kerk bezoeken tussen 14:30 en 18:00.
 • Toegangstickets: Wanneer je de Kathedraal van Sevilla en de Giralda bezoekt, kun je direct toegang tot deze kerk krijgen. Koop je liever een losse ticket? Dan kost dat €5. De ticket kun je bij de ingang van de kerk kopen.

Bezienswaardigheid Sevilla #10: Het historische centrum van Sevilla

Last but not least: het historische centrum van Sevilla.

Het historische centrum van Sevilla is ook zeker een mooie wandeling waard. Je kunt vanaf het Koninklijke paleis Real Alcázar wandelen door de Joodse wijk Santa Cruz naar de Kathedraal en de Giralda. Wandel vervolgens naar het Iglesia del Salvado.

Ontdek het historische centrum van Sevilla
Wandel, fiets of step door het historische centrum heen

Verder kun je de rest van het centrum prima te voet ontdekken. Ook zijn er andere vervoersmiddelen die je van A naar B kunnen brengen in Sevilla. Zo kun je gebruik maken van de fietsen, elektrische fietsen of elektrische steppen.

Nog niet uitgelezen over Sevilla?

Ben je nog niet uitgelezen over deze fantastische stad in Spanje? Dan hebben we goed nieuws! We hebben namelijk nog veel meer artikelen geschreven over Sevilla en wat hier allemaal te ontdekken valt. Benieuwd naar de andere artikelen over Sevilla en over de rest van Spanje? Je leest het op onze ‘Reizen door Spanje‘ pagina.

Onderwerpen

 • Plaza de España
 • Parque de María Luisa
 • Real Alcázar
 • De Kathedraal en de Giralda toren
 • Torre del Oro
 • Plaza de Torros
 • Metropol Parasol
 • Het paleis Las Dueñas, Casa de Albla
 • Iglesia Colegial del Salvador Sevilla
 • Het historische centrum van Sevilla