de 7 leukste wijken van istanbul

Als je in Istanbul rondloopt is één ding zeker: je komt ogen te kort. Van grote indrukwekkende moskeeën tot de meest hippe koffietentjes, boetiekjes en unieke specerijenzaakjes. In Istanbul vind je het allemaal. De Europees-Aziatische metropool is veel te groot om in een lang weekend of zelfs week te bezoeken. Mis niets van de highlights en ontdek met ons de leukste wijken van de stad.

Het bezoeken van de wijken in Istanbul

Istanbul heeft ontzettend veel verschillende wijken die je nooit allemaal in een korte tijd kunt zien. Een slimme en efficiënte manier om de stad te verkennen is per wijk. Zo weet je zeker dat je van iedere mooie wijk niets overslaat en kun je voor de belangrijkste bezienswaardigheden rustig de tijd nemen. Als je veel van Istanbul wil zien, is het namelijk niet handig om kriskras door de stad te blijven gaan.

1. De gezelligste wijken van Istanbul: Karaköy, Galata en Kabataş

Oké, we noemen hier wel meer dan 1 wijk in één keer, maar dat komt omdat ze in elkaar overlopen.

In totaal zijn wij een week in Istanbul geweest, waarbij we op 3 verschillende plaatsen in de stad verbleven. We begonnen onze week net buiten de wijk Karaköy. Ik moet zeggen, dit was de leukste en gezelligste omgeving van de stad waar we zijn geweest.

  Galatatoren van Istanbul in de wijk Galata

  Als je de kaart van Istanbul bekijkt, is het centrum van dit deel van de stad de Galatatoren. Vanuit hier lopen verschillende gezellige straatjes met tal van eettentjes en livemuziek.

  Als je vanaf de Galatatoren noordelijker loopt, richting de wijk Kabatas, kom je vanzelf uit in de grote bekende winkelstraat İstiklal Cadessi. Hier vind je grote met modeketens als Mango. Door deze straat rijdt ook de bekende oude gekleurde tram heen en weer. Deze stopt aan het begin van de straat en eindigt op Taksim square.

  De bekende tram van Istanbul

  2. Stappen, winkelen en feesten in Taksim

  De bekende winkelstraat zoals hierboven benoemd loopt door de wijk Taksim. Aan de zijkant van de winkelstraat vind je kleine zijstraatjes met gezellige en zeer goede restaurantjes. Wist je dat je in het midden van de winkelstraat zelfs de Nederlandse ambassade tegenkomt?

  Taksim Square, Istanbul

  Ben je toe aan wat verkoeling en ontspanning? Vlakbij Taksim square ligt het grote Gezi-park. Hier kun je in alle rust even een heerlijk plekje onder de bomen opzoeken.

  ’s Avonds is het een aanrader om in de bekende wijn- en dinergebied Asmalimescit een plekje te zoeken. In veel tentjes is livemuziek en het is er ontzettend levendig.

  3. Ontdek de kleurrijke wijken Balat en Fener

  Een dag rondstruinen tussen de kleurrijke huizen en hippe koffietentjes? Dan ben je in de wijken Balat en Fener aan het juiste adres! Deze wijken worden ook wel de kleurrijkste wijken van Istanbul genoemd.

  Wijk Istanbul - Balat en Fenet - Uitzicht richting de Gouden Hoorn
  Wijk Istanbul - Balat en Fenet - De kleurrijke trappen uit de wijk

  Balat is een van oorsprong Joodse wijk. Wanneer je hier rond wandelt voelt alles ontzettend gemoedelijk aan. Wij besloten om naar wat van de ‘highlights’ van Google Maps te lopen om daar foto’s te maken. Je merkt dan al snel dat er meer armoede dieper in de wijk is. Desalniettemin hebben wij ons hier niet onveilig gevoeld.

  De gezellige koffietentjes in Balat en Fenet

  Balat en Fener worden steeds populairdere wijken. Dat is te danken aan Instagram. In de wijken kun je bijzonder kleurrijke en mooie plaatjes schieten.

  4. Het historische hart van Istanbul: Sultanahmet

  Sultanahmet is een van de wijken die je gegarandeerd zal bezoeken tijdens je vakantie in Istanbul. Je vindt hier namelijk meerdere grote toeristische trekpleisters, zoals de Hagia Sophia, Topkapi paleis, de Sultanahmet moskee, Hippodroom en de Yerebatan Cisterne.

  De bekende moskeen in de wijk Sultanahmet

  Al deze bezienswaardigheden worden omringt door drukke straatjes met vele winkeltjes en restaurants.

  5. Kleuren en geuren in Eminönü

  De wijk Eminönü, dus niet het district, ligt aan de rivier de Gouden Hoorn. Vanuit deze wijk kun je aan diverse boottours deelnemen die over de Gouden Hoorn en de Bosporus varen.

  Het lijkt een toeristische valkuil, maar het is echt een aanrader om een boottour te maken. Afhankelijk van de rederij zal je gemiddeld zo’n anderhalf tot twee uur varen.

  Tour over de Bosporus
  Varen over de Bosporus

  Vanuit de wijk Eminönü kun je ook over, of nog beter zelfs: onder de Galatabrug wandelen richting de wijk Karaköy. Onder de brug zitten namelijk vele gezellige en bijzonder grote restaurants waar het in de middag en avond druk is.

  De restaurantjes onder de Gelataburg

  Tip: We kregen van een taxichauffeur de tip om in een van deze restaurants vis te eten. Je kunt hier namelijk de lekkerste verse vis uit Istanbul eten!

  Verder vind je in de wijk Eminönü de Kruidenbazaar en de Grote bazaar van Istanbul. Laat je hier verrassen door de prachtige kleuren en geuren!

  Kruidenbazaar in Istanbul
  De winkeltjes van de kruidenbazaar in Istanbul

  6. Feesten in de avond doe je in Ortaköy

  De trouwlocatie van mijn vriendin was in deze wijk: Ortaköy. In Ortaköy vind je verschillende toffe locaties waarbij je een fantastisch uitzicht hebt over de Bosporus en de Bosporusbrug in de avond. In deze wijk zijn ook diverse bekende clubs gevestigd, zoals Reina.

  Bruiloft in Istanbul
  Diner bij de bruiloft

  Een minpuntje aan deze wijk: hier bedelen ze meer. Let daarom hier wat meer op je tasje/zakken.

  7. Bezoek het Aziatische deel: Kadiköy

  Het Europese deel wordt druk bezocht door veel toeristen, maar ook het Aziatische deel van Istanbul heeft veel moois te bieden. De perfecte wijk voor een uitstapje is toch wel de wijk Kadiköy.

  Kadiköy is een levendige wijk met veel bars en pubs om wat te drinken, zoals in de Kadife Sokak. Je kunt er goed winkelen in alle kleine boetiekjes, of ga naar het winkelcentrum Akmar Pasajı voor boeken. Kortom, Kadiköy is een must visit.

  In welke wijk van Istanbul kun je het beste overnachten?

  Zoals gezegd verbleven wij op 3 verschillende plaatsen tijdens onze vakantie in Istanbul. Wij waren er namelijk voor een bruiloft.

  Als eerste verbleven wij in de wijk Karaköy, gevolgd door twee overnachtingen in het district Bayrampaşa en als laatste verbleven we in het district Ataşehir (in het Aziatische deel). We verbleven hier de laatste nacht, omdat we de volgende dag vroeg vlogen.

  Als je de bezienswaardigheden wilt bekijken, kun je het beste verblijven in de volgende veilige gebieden:

  • Karaköy
  • Sultanahmet
  • Taksim
  • Eminönü

  We raden het sowieso aan om in het Europese deel te verblijven, omdat hier de meeste bezienswaardigheden zijn. Daarnaast voelde wij onszelf hier ook ’s nachts het veiligst.

  Onderwerpen

  • Karaköy, Galata en Kabatas
  • Taksim
  • Balat en Fener
  • Sultanahmet
  • Eminönü
  • Ortaköy
  • Kadiköy