Stedentrip Istanbul? de 12 bezienswaardigheden

Istanbul, een metropool met duizenden kleuren, geuren, bazaars, moskeeën en paleizen. Wanneer je een stedentrip of vakantie wil vol variatie kunnen we deze stad meer dan aanraden. Benieuwd welke bezienswaardigheden Istanbul te bieden heeft en hoe je eenvoudig hier geld op kunt besparen? Wij vertellen je alle ins en outs!

 

De 12 bezienswaardigheden van Istanbul

1. Hagia Sophia
2. Topkapi paleis
3. Basilica Cisterne
4. Grote bazaar
5. Kruidenbazaar
6. Galatatoren

7. Boottocht over de Bosporus
8. Dolmabahçepaleis
9. Balat en Fener
10. Sultan Ahmetmoskee
11. Hippodroom
12. De winkelstraat met oude tram

Bezienswaardigheid 1: Hagia Sophia

De Hagia Sophia is een van de grootste bouwwerken van Istanbul met de meest bijzondere geschiedenis. Veroveraars probeerden altijd dit grote bouwwerk in handen te krijgen en het om te zetten naar eigen hand.

Zo is het bouwwerk oorspronkelijk gebouwd als de kathedrale kerk van Constantinopel. Eeuwenlang was de Hagia Sophia de grootste en belangrijkste Christelijke kerk ter wereld.

  De Christelijke invloeden zijn bedekt in de Hagia Sophia

  Bijna 1000 jaar na de bouw kwam de Hagia Sophia in handen van Sultan Mehmet II. Hij veranderde de kerk in een moskee en gaf het de naam Aya Sofia. Onder zijn leiding werden de minaretten gebouwd en werden andere Christelijke uitingen in de kathedraal aangepast. In 1934 werd de moskee een museum. In 2020 werd dat helaas weer ongedaan gemaakt en werd het museum weer een moskee. Er werden bepaalde Christelijke delen achter doeken gehangen en bezoekers mogen niet meer naar de eerste verdieping.

  De buitenkant van de Hagia Sophia
  De binnenkant van de Hagia Sophia in Istanbul

  Je kunt gelukkig nog steeds de Hagia Sophia bezoeken. Let er wel op dat je een heilig gebouw betreedt en trek passende kleding hiervoor aan. Schouders en knieën dienen bedekt te zijn. Vrouwen dienen een hoofddoek of sjaal over hun haren te dragen.

  Bezienswaardigheid 2: Topkapi paleis

  Sultan Mehmet II gaf in 1459 de opdracht om het Topkapi paleis te bouwen. Het was daarna voor lange tijd het hoofdverblijf voor de Ottomaanse sultan. Door de eeuwen heen is het paleis onder leiding van verschillende sultans verder uitgebreid.

  De ingang van het Topkapi paleis in Istanbul

  Sinds het begin van de Turkse republiek is het paleis een groot museum. Je kunt hierbij verschillende zalen en de tuinen bezoeken. Er staan ook nog klederdracht, zwaarden, en andere gebruiksvoorwerpen opgesteld uit het Ottomaanse rijk.

  Topkapi paleis - bezoek het paleis wanneer je in Istanbul bent
  Vanaf het Topkapi Paleis heb je een prachtig uitzicht over de Bosporus en de Gouden Hoorn

  Vanaf het Topkapi paleis heb je een prachtig uitzicht over de Bosporus, de Gouden Hoorn en de zee van Marmara.

  Bezienswaardigheid 3: Basilica Cisterne

  Onder andere James Bond en Inferno van Dan Brown zijn hier opgenomen: Basilica Cisterne.

  Basilica Cisterne is een groot ondergronds waterreservoir uit de 6e eeuw. Het waterreservoir is gemaakt door de Byzantijnen en voorzag een groot deel van het omliggende gebied van water, waaronder het Topkapi paleis. In totaal ondersteunen 336 pilaren het waterreservoir.

  Basilica Cisterne in Istanbul - ondergronds waterreservoir
  De pilaren van Basilica Cisterna

  In het waterreservoir zijn lampen opgehangen, welke verkleuren en zo zorgen voor een bijzonder schouwspel. Als je geluk hebt sta je ook nog vooraan bij de film die op een van de muren wordt afgespeeld. Tijdens de film zie je Medusa, een Griekse godin uit de oude mythologie.

  Er staan namelijk twee hoofden van Medusa in het waterreservoir, onder twee grote pilaren. Alhoewel het niet bekend is waarom en hoe ze daar zijn gekomen, is het voor veel mensen hét fotomoment uit de Basilica Cisterne.

  Bezienswaardigheid 4: De grote bazaar van Istanbul

  De grote bazaar van Istanbul, ook wel bekend onder de namen Grand Bazaar of Kapali Carsi, is een overdekte bazaar in het centrum van de stad. De vele gangen laten je gemakkelijk verdwalen. Vooral in de zomer is het een heerlijke plek om wat verkoeling te zoeken.

  Kruidenbazaar in Istanbul
  De winkeltjes van de kruidenbazaar in Istanbul

  De kruidenbazaar is een stuk kleiner dan de grote bazaar, maar niet minder indrukwekkend. Laat je verleiden door alle mooie kleuren, geuren en het lekkere eten!

  Bezienswaardigheid 6: Galatatoren

  De Galatatoren is een oude toren in het Europese deel van Istanbul. Voor ons was het een mooi herkenningspunt, omdat we er vlakbij overnachtten. Net zoals de Hagia Sophia is de Galatatoren in de 6e eeuw gebouwd. Echter werd de Galatatoren tijdens de kruistochten verwoest. In 1348 werd de Galatatoren weer opgebouwd. Het werd daarmee het middelpunt van de wijk Galata. Het restaurant dat bovenin de toren zit is momenteel gesloten. Je kunt nog wel de top van de toren bezoeken, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over Istanbul.

  Galatatoren van Istanbul in de wijk Galata

  Rondom de Galatatoren heb je veel gezellige eettentjes en barretjes. Er wordt livemuziek gespeeld en het is er tot in de late uurtjes levendig. De perfecte plek om de avonden door te brengen!

  Bezienswaardigheid 7: Boottocht over de Bosporus en de Gouden Hoorn

  Hoe kun je Istanbul nu beter bekijken dan vanaf het water? Naast de Galatabrug in de wijk Eminönü vertrekken ieder uur verschillende boottochten over de Bosporus en de Gouden Hoorn. Je hoeft van tevoren geen kaartje te boeken, die kun je gewoon daar aanschaffen.

  Varen over de Bosporus
  Varen over de Bosporus en de Gouden Hoorn

  In 90 minuten vaar je met een fantastisch uitzicht over de rivieren. Je ziet vanaf hier verschillende grote bezienswaardigheden, zoals de Blauwe Moskee, het Dolmabahçepaleis en de Bosporusbrug.

  Bezienswaardigheid 8: Dolmabahçepaleis

  Tijdens het Ottomaanse rijk diende het Dolmabahçepaleis als het bestuurlijk centrum. Het paleis is in de eerste instantie gebouwd omdat de sultan behoefte had aan meer luxe dan in het Topkapi paleis geboden kon worden.

  Dolmabahçepaleis in Istanbul, vanaf het water op de Bosporus

  Het paleis was voor 6 sultans in de geschiedenis het thuisverblijf. Sinds 1924 wordt het paleis niet meer bewoond. De Turkse president Atatürk gebruikte het alleen als zijn residentie tijdens de momenten dat hij in Istanbul was. Verder werd het paleis gebruikt voor het ontvangen van staatshoofden en het houden van congressen.

  Bezienswaardigheid 9: Balat en Fener

  Oké, Balat en Fener is niet echt één bezienswaardigheid. Het is een van de redenen waarom ze Istanbul een groot openluchtmuseum noemen. Wanneer je namelijk door deze voor oorsprong Joodse wijken loopt, weet je niet waar je moet kijken!

  Kleurrijke deuren in Balat en Fener, Istanbul
  Bezoek de kleurrijke wijken Balat en Fener in Istanbul

  De wijken worden gekenmerkt door hippe winkeltjes en restaurantjes, kleurrijke huizen, geverfde trappen en natuurlijk de Instagram influencers die rijkelijk poseren voor alles wat er ook maar een beetje kunstzinnig uitziet.

  Bezienswaardigheid 10: Sultan Ahmetmoskee/Blauwe Moskee

  De Sultan Ahmetmoskee wordt ook wel de Blauwe Moskee van Istanbul genoemd. Veel mensen denken dat het komt door het grote blauw-grijze dak van de moskee, maar dat is niet zo. De moskee dankt haar bijnaam aan de blauwe tegeltjes die te zien zijn aan de binnenkant van de moskee.

  De bekende moskeen in de wijk Sultanahmet

  Dat de moskee 6 minaretten heeft is bijzonder te noemen. De meeste moskeeën hebben er namelijk één, soms twee en in uitzonderingen vier. Hoe meer minaretten, hoe rijker de financier was van de moskee. Echter, de Sultan Ahmetmoskee heeft niet de meeste minaretten ter wereld. De Moskee van de Profeet heeft er namelijk 10.

  Bezienswaardigheid 11: Hippodroom

  Vlakbij de Sultan Ahmetmoskee vind je de Hippodroom. De Hippodroom werd in de Romeinse tijd gebruikt voor wagenrennen om het publiek te vermaken.

  Obelisk bij de Hippodroom, Istanbul, met hirogliefen
  Obelisk bij de Hippodroom in Istanbul

  Van de Hippodroom zelf is weinig meer over. Twee obelisken en de spina zijn wel bewaard gebleven uit die tijd. Onder het plein bevindt zich een andere bezienswaardigheid, namelijk het Basilica Cisterne.

  Bezienswaardigheid 12: Dé winkelstraat met de oude tram

  Vanaf het Taskimplein loopt de grote winkelstraat İstiklal Cadessi van Istanbul. Als je lang genoeg door deze straat doorloopt, kom je vanzelf weer bij de Galatatoren uit.

  De bekende tram van Istanbul

  In deze winkelstraat vind je grote winkelketens en vele zijstraatjes met gezellige restaurantjes. Ook staat de straat erom bekend dat je er ’s avonds kunt feesten in de vele rooftopbarretjes.

  Door de straat rijdt ook de bekende oude gekleurde tram heen en weer.

  Bespaar geld op de bezienswaardigheden van Istanbul

  Geld besparen tijdens je stedentrip, zonder dat je in hoeft te leveren op je vakantiegeluk. Hoe mooi klinkt dat? We hebben een aantal handige bespaartips voor je, zodat je eenvoudig op de bezienswaardigheden en de reis ertussen kunt besparen.

  • Koop je tickets als combinatiedeal. Wij kochten onze tickets via Ticqets. Hierbij hadden we gekozen voor een combinatieticket van de Hagia Sophia, Basilica Cisterne en het Topkapi paleis. We konden de bezienswaardigheden verspreidt over 3 dagen bekijken. Heerlijk wanneer je overal even de tijd voor wil nemen of wanneer het net even niet uitkomt.
  • Reis eenvoudig en goedkoop met het OV. De tram en de metro kosten minder dan twee euro per enkele rit. Daar ga je toch niet zo ver voor lopen? De taxi is overigens ook niet duur, maar het is op sommige stukken ontzettend druk in het centrum. Het OV is dan sneller.

  Ontdek meer van Istanbul

  Naast deze bezienswaardigheden valt er natuurlijk nog veel meer te ontdekken in Istanbul. Ben je jouw volgende stedentrip naar Istanbul aan het plannen? Weet dan in welke wijk je het beste je overnachting kunt boeken en kom erachter hoe duur een stedentrip naar Istanbul nu precies is.

  Onderwerpen

  • Hagia Sophia
  • Topkai paleis
  • Basilica Cisterne
  • Grote bazaar
  • Kruidenbazaar
  • Galatatoren
  • Boottocht Bosporus
  • Dolmabahçepaleis
  • Balat en Fener
  • Sultan Ahmetmoskee
  • Hippodroom
  • De winkelstraat met oude tram