Is Istanbul duur?

Istanbul is een van de grootste metropolen van Europa, maar voor veel mensen nog een onbekende bestemming. Waarom? Omdat de stad wordt afgedaan als onveilig of duur, maar beide zijn zeker niet waar. Wij gaan in deze blog in op de kosten voor een week Istanbul en geven je ook nog een paar handige bespaartips.

Kosten voor een overnachting in Istanbul

Het belangrijkste onderdeel van je vakantie in Istanbul en tevens het duurste: de overnachting. Er zijn genoeg plekken in Istanbul, zeker wanneer je wat verder van het centrum afzit, waar je goedkoop kunt overnachten. Denk daarbij aan 40 voor een prima hotel per nacht.

Wij verbleven de meeste nachten vlakbij de toeristische wijk Karaköy, waarbij we 67 betaalden per nacht. Als je in een van de Europese wijken in het centrum verblijft, kies dan voor een hotel dat wat hoger in zijn budget zit.

Tip: Laat je niet misleiden door de foto’s van Booking.com of andere bookingswebsites! Lees ook altijd de reviews op Google voordat je een hotel gaat boeken. Wij zijn er meerdere keren ingetrapt dat het hotel ontzettend mooi leek op de foto’s, maar waarbij het ontzettend tegenviel. Van lekkages tot haren op de grond, vlekken op de overtrek, een piepende lift naast de kamer of schimmel in de badkamer.

In totaal ben je ongeveer voor een goed hotel met ontbijt 375,- kwijt voor 5 nachten voor 2 personen.

Is het eten duur in Istanbul?

Wat ons ontzettend meeviel was de prijs van het eten. Het eten in Istanbul is niet duur, of beter gezegd: goedkoop zelfs. Met twee personen kun je heerlijk dineren voor 15 á 20 inclusief drankjes.

Is Istanbul duur? Het eten in Istanbul is bijzonder goedkoop. Voor 15 euro heb je een complete maaltijd voor twee personen
Na het eten krijg je heerlijke Turkse thee

De bovengenoemde prijzen zijn de prijzen in het Europese centrum. Daarbij aten wij voornamelijk bij Turkse restaurants met traditioneel eten. Zelfs in de grote winkelstraat İstiklal Cadessi kun je in de zijstraatjes eten voor €25 voor twee personen.

Hoe verder je van het centrum van het Europese deel afzit, hoe goedkoper het ook wordt. In het Aziatische deel aten wij voor ongeveer €15 euro voor twee personen. Hierbij hadden we 3 hoofdgerechten met z’n twee inclusief drinken en thee achteraf.

De kosten per dag voor 2 keer uiteten met twee personen zijn: €50.

Zijn de bezienswaardigheden duur in Istanbul?

In Istanbul zijn er verschillende bezienswaardigheden die je écht moet zien, maar waarbij je wel voor de entree moet betalen. Wij kozen ervoor om onze ticket via Ticqets te kopen en daarbij te kiezen voor een combinatieticket voor de Hagia Sophia, Basilica Cistrene en het Topkapi Paleis. Je bespaart makkelijk geld met een combinatieticket en je kunt hem verspreidt over 3 dagen inwisselen. Je hoeft de bezienswaardigheden dus niet op dezelfde dag te bezoeken.

De bezienswaardigheden kosten het volgende (als je de entree los aanschaft):

 • Hagia Sophia: €15,-
 • Basilica Cistrene: €21,-
 • Topkapi paleis: €25,-
 • Blauwe moskee: €13,-
 • Süleymaniye Moskee: €13,-
 • Dolmabahçepaleis: €35,-
Basilica Cistrene in Istanbul

Naast de betaalde bezienswaardigheden zijn er ook tal van gratis bezienswaardigheden. Istanbul wordt ook wel als een ‘openlucht museum’ beschouwd. Gratis bezienswaardigheden zijn o.a.:

 • Hippodroom (vlakbij Hagia Sophia)
 • De wijken Balat en Fener
 • De Prinseneilanden

Is het (openbaar)vervoer duur in Istanbul?

Wij kozen ervoor om veel met de taxi te reizen en deels met de tram. De gele taxi’s zijn het goedkoopste, ook vanaf het vliegveld. Voor een uur rijden van het vliegveld naar het centrum waren we +/- €20 euro kwijt. Bij het vliegveld moet je wel even in de rij staan voor de gele taxi, maar het geld is makkelijk bespaard.

Verder bezochten wij Istanbul per wijk en liepen we veel, waardoor je het gebruik van vervoersmiddelen kunt besparen.

Wandelen, met de taxi of het openbaar vervoer in Istanbul

Er zijn twee manieren om eenvoudig met het openbaar vervoer van Istanbul te reizen:

 • Om gebruik te maken van het openbaar vervoer kun je losse tickets kopen waarmee je eenmalig met de tram kunt reizen. Dit kost 15 of 20 Turkse Lira (ongeveer €1). Het nadeel hiervan is dat je dit met losgeld in een automaat moet kopen. Zorg dus dat je voldoende kleingeld bij hebt. De automaat kan namelijk niet wisselen bij meer dan 50 lira.
 • Je kunt ook kiezen voor een Istanbul Card. De Istanbul Card is te koop voor 50 Turkse Lira (€2,75). Er staat nog geen tegoed op. Dit moet je er los opzetten. Het voordeel van de Istanbul Card: je hoeft niet steeds losse kaartjes te kopen.

Vonden wij Istanbul duur?

Gedurende de week hebben wij ongeveer €1.000 uitgegeven aan een week Istanbul voor twee personen. Dit is exclusief de vliegtickets. De vliegtickets vonden we erg prijzig, want we betaalden voor een retourtje €410 per persoon. We moesten wel aan het einde van het hoogseizoen gaan, omdat we voor een bruiloft gingen.

Wij vonden de prijzen van het eten en vervoer in Istanbul ontzettend meevallen. We zijn helaas een paar keer de mist in gegaan met het boeken van een hotel. We betaalden ongeveer €60 – €70 per nacht, maar de kwaliteit die we daarvoor hadden verwacht was ondermaats. De laatste nacht wilden we een luxe overnachting, waarbij we €140 betaalden voor één nacht. Helaas leek de hotelkamer niet op de foto’s die online stonden bij de boekingswebsites en was het ontzettend verouderd. Daarom onze tip, check de meest recente Google reviews van het hotel.

Onderwerpen

 • Kosten voor een overnachting
 • Is het eten duur?
 • Zijn de bezienswaardigheden duur?
 • Is het openbaar vervoer duur?
 • Vonden wij Istanbul duur?