Toledo: ervaar het Spanje van vroeger & de bezienswaardigheden

Wanneer je in Madrid bent raden we je zeker aan om een uitstapje te maken naar Toledo! Deze klassiek oude Spaanse stad was tot 1561 de hoofdstad van Spanje. Toledo kenmerkt zich door de grote brug, stadsmuren en het kasteel dat bovenop de heuvel pronkt. Je voelt en ervaart in deze stad de authentieke sfeer van het Spanje van vroeger.

Toledo bezienswaardigheden. Photocredits to Kim Clive.

Waar ligt Toledo in Spanje?

Toledo ligt in het midden van Spanje, ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van Madrid. Toledo is momenteel de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de autonome regio Castilië-La Mancha.

De stad telt ongeveer 85.000 inwoners (2018) en is een van de oudste steden van Spanje. Toledo is minder toeristisch dan andere grote Spaanse steden. Ideaal wanneer je naar een Spaanse stad wil reizen zonder dat je te veel andere Nederlandse toeristen tegenkomt.

Hoe reis je van Madrid naar Toledo met de trein?

Toledo is aangesloten op de HSL, het Spaanse hogesnelheidsnet. Hierdoor ben je in een half uurtje van Madrid naar Toledo gereisd met de trein. Let er wel op dat je een plek dient te reserveren in de trein, omdat er geen staanplaatsen zijn. Je kunt een retourkaartje kopen bij een van de vele automaten op het centrale treinstation van Madrid.

Wil je wat vrijer reizen of zijn er geen plaatsen meer in de trein? Dan kun je ook de snelbus nemen. Je bent dan wel langer onderweg, namelijk +/- 50 minuten.

Er wordt ook vaak voor de bus gekozen omdat het wat goedkoper is dan de trein. Een retourtje met de trein kost €23 en met de bus €11.

Waar kun je parkeren in Toledo?

Het historische centrum van Toledo is maar beperkt beschikbaar voor auto’s. De auto’s die in de binnenstad mogen komen, mogen ook maar een bepaalde maximum breedte hebben (1,60m). Kom je met de auto naar Toledo? Dan kun je het beste parkeren in een van de volgende parkeergarages:

  • Aparcamiento Miradero: In deze parkeergarage kun je met de roltrap omhoog naar het hoger gelegen stadscentrum (Google Maps).
  • Nuevo aparcamiento de Azarquiel: Deze parkeerplaats ligt buiten de stadsmuren, aan het begin van de stad (Google Maps).
  • Parking Gratuito Safont: Gratis parkeerplaats aan het begin van de stad (Google Maps).
Op vakantie naar Toledo, Spanje. Photocredits to Nicolas Postiglioni.

Wat is er te doen in Toledo?

Toledo heeft een rijke historie en dat zie je nog goed terug in de stad. Er zijn veel verschillende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Sla in ieder geval de volgende bezienswaardigheden van Toledo niet over:

  • Catedral de Santa María de Toledo: Deze Gotische kathedraal met barokke elementen is gebouwd tussen 1227 en 1493 en was eeuwenlang de zetel van de aardsbisschop van Spanje.
  • Alcáza: Dit is het grote kasteel dat je al van verre ziet op de heuvel. Het kasteel is in de derde eeuw na Christus gebouwd door de Romeinen.
  • Mezquita del Cristo de la Luz: Vroeger vond je in Toledo 10 verschillende moskeeën. Deze moskee is de enige die is overgebleven en is gebouwd in de 10e eeuw.

De omgeving van Toledo

Wil je meer zien van de uitgestrekte omgeving van Toledo? Spring dan op een hop-on hop-off bus! Je herkent deze CitySightseeing bussen aan hun rode kleur en het open bovenste dek. Wanneer je een kaartje hebt aangeschaft kun je gedurende de rit onbeperkt uitstappen en weer opstappen. Een kaartje kun je hier aanschaffen vanaf €20,50.

De CitySightseeing bus heeft 9 stops, welke zich vooral buiten de historische binnenstad bevinden. Je hebt vanaf het dek van de bus een prachtig uitzicht op de omgeving en de stad. Er is tijdens de rit genoeg tijd voor het schieten van prachtige plaatjes.

Naast de hop-on hop-off bus, kun je de stad ook bekijken vanuit het toeristentreintje. Deze trein vertrekt vanaf het Plaza de Zocodover en rijdt vrijwel hetzelfde rondje als de bus. Je kunt alleen niet tijdens deze rit uitstappen. Het treintje stopt ook maar op één punt en dat is het panorama punt.

Tips voor een bezoek aan Toledo

Ben je van plan om veel bezienswaardigheden te bezoeken in Toledo? Schaf dan de Toledo Card hier aan! De Toledo Card kun je aanschaffen vanaf €23 en geeft je toegang tot verschillende bezienswaardigheden, zoals de kathedraal en museums.