4 fietsroutes en wandelroutes door de nieuwe dordtse biesbosch

Dordrecht heeft er een nieuw, mooi stuk natuurgebied bij: de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Tot 2017 was dit natuurgebied landbouwgrond. Het is inmiddels langzaam aan het transformeren tot een prachtig recreatiegebied voor jong en oud. Trek jezelf even terug uit de stad en kom heerlijk in de natuur tot rust. Het is veel dichterbij dan je denkt!

 

Wandelroutes Nieuwe Dordtse Biesbosch

De twee bekendste wandelroutes zijn de Bolbaken-route (2,9 km) en de Haniasluisroute (2,2 km). Beide zijn ze niet zeer lang, maar wel zeer bijzonder!

1. Wandelroute Bolbaken-route

Bij de Bolbaken-route begin je op P2 Nieuwe Dordtse Biesbosch. Tijdens deze route kun je met je telefoon verschillende QR-codes scannen om zo 7 korte video’s te bekijken tijdens het wandelen. Je passeert namelijk diverse historische punten. Het is een interessante en leuke manier om meer te leren over de polders van de Biesbosch.

Je kunt hier de route en de video’s van de Bolbaken-route bekijken op de website van IZI-travel.

2. Wandelroute Haniasluisroute

Tijdens deze wandelroute loop je eigenlijk een 18e-eeuwse polderroute. Ook tijdens deze wandeling kun je meerdere QR-codes scannen om zo 6 korte filmpjes te bekijken.

Je kunt hier de route en video’s van de Haniasluisroute bekijken op de website van IZI-travel.

Fietsroutes Nieuwe Dordtse Biesbosch

Naast wandelen kun je ook heerlijk fietsen door de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Zeker op een warme zomeravond is het heerlijk om wat verkoeling te zoeken tussen de bomen en in de schaduw.

Nieuwe Biesbosch - fietsroute
Biesbosch Dordrecht: fietsroute, skeeleren, niewue Biesbosch

Op de website van het Natuurpark de Biesbosch zijn twee mooie fietsroutes te vinden met meer informatie over de punten die je passeert:

  • Fietsroute 1 van 12,5 km: hierbij fiets je o.a. langs Kop van ’t Land, de bunkers en voormalige eendenkooien.
  • Fietsroute 2 van 18 km: hierbij fiets je langs alles van route 1 + De Elzen, de Tongplaat met de vogelkijkhut en nog veel meer.

Bekijk hier allebei de fietsroutes in een PDF van Natuurpark de Biesbosch.

Verschillende hoogtepunten langs de fietsroutes

Als je een van de wandelroutes of fietsroutes volgt, kom je langs prachtige bezienswaardigheden! Van bunkers tot de Tongplaat en een pluktuin. Ontdek hieronder meer van het prachtige natuurgebied.

Louisa & Cannemanspolder en De Elzen

Het eerste recreatiegebied wat was opgeleverd in 2009 in de Nieuwe Dordtse Biesbosch is het Louisa & Cannemanspolder. In dit poldergebied is naast een bos, ook een boomgaard aangelegd. Voor dieren en planten zijn er verschillende poelen, waardoor ze alle ruimte hebben. Je kunt hier heerlijk fietsen en wandelen.

Nieuwe Dordtse Biesbosch - Louisa en Cannemanspolder en De Elzen

Het zuidelijkste deel van de Nieuwe Dordtse Biesbosch: de Tongplaat
In het zuiden van de Nieuwe Dordste Biesbosch vind je de Tongplaat, welke je ziet op de foto hieronder. In 1803 is de Tongplaat ingepolderd.

Nieuwe Dordtse Biesbosch - Tongplaat

Afhankelijk van de waterstand, wisselt het uitzicht over dit gebied. Het ene moment kan het er droog liggen, de andere keer ligt er meer water. De vogels uit de wijde omgeving maken hier gretig gebruik van!

Je kunt hier namelijk veel verschillende vogelsoorten spotten, zoals de zeearend, slobeend, tureluur, watersnip, kemphaan en de groenpootruiter. Als je een vogelspotter bent kun je waarschijnlijk hier je geluk niet op.

Je kunt dit gebied en de vogelkijkhut prima met de voet bereiken. Parkeer daarvoor op de parkeerplaats bij de Zuidhaven.

De bunkers van Dordrecht in de Biesbosch

Van de Dordtse Kil tot aan de Kop van ’t Land kom je ze tegen: bunkers. In 1939 en 1940 zijn er tal van bunkers gebouwd, welke je dan ook regelmatig tijdens je wandelroute en fietsroute tegen zult komen.

De bunkers van Dordrecht in de Nieuwe Dordtse Biesbosch

In totaal bevinden zich ongeveer 60 bunkers op het Eiland van Dordrecht. We zijn benieuwd hoeveel jij er kunt spotten tijdens je wandel- of fietstocht.

Wist je dat … enkele bunkers door Natuur- en Vogelwacht Biesbosch zijn ingericht als vleermuisverblijfplaats.

De pluktuin van de Nieuwe Dordtse Biesbosch

Na een lange wandeling of fietstocht even tot rust komen met een lekker verkoelend drankje? Dat kan bij de nieuwe pluktuin op de Oude Veerweg: Oogstpark.

Voor een paar euro kun je hier een mooi boeket plukken of zelfs verse groenten meenemen die er groeien. Let op dat Oogstpark alleen open is van woensdag tot en met zondag, tussen 11:00 en 17:00.

Ontdek meer van Dordrecht

Naast de prachtige natuur van Dordrecht valt er nog veel meer te beleven. Benieuwd wat je verder allemaal in Dordrecht kunt doen? Ontdek het in onze blog ‘Dagje Dordrecht: 7x wat te doen‘.

Onderwerpen

  • Wandelroutes
  • Fietsroutes
  • Verschillende hoogtepunten
  • Pluktuin