Dagje uit in NL: Kasteel de Haar (Utrecht)

Eindelijk zijn we er deze zomer geweest: Kasteel de Haar nabij Utrecht. Kasteel de Haar stond al langere tijd op mijn lijstje, omdat het een van de mooiste kastelen is van Nederland. Het bezoek aan Kasteel de Haar bestond uit een bezoek aan het kasteel zelf en het omliggende park. Wij vertellen je hieronder alles over een bezoek aan dit kasteel, de geschiedenis ervan en waarom het een perfect dagje uit is in Nederland.

Het park van Kasteel de Haar

Je kunt in principe twee soorten tickets aanschaffen: een ticket waarbij je enkel het 55 hectare grote park mag betreden of een ticket voor het kasteel én het park. Als je een toegangsticket voor enkel het park koopt, kun je het kasteel wel vanaf de buitenkant bewonderen.

Het park en de tuinen rondom Kasteel de Haar in Utrecht

Loop in het park over de slingerweggetjes, door het doolhof of langs het hertenkamp. In het park is ook de gelegenheid om te picknicken. Het park wordt bijzonder goed onderhouden en stond er op het moment van ons bezoek piekfijn bij.

De tuin de Grote Cour bij het Kasteel de Haar, Utrecht
Het hertenkamp bij Kasteel de Haar in Utrecht

In het park zijn verschillende soorten tuinen aangelegd. Zo is er een Romeinse tuin, Rozentuin en het Grote Cour.

 • De Romeinse tuin dankt zijn naam aan de vorm. De tuin is puur decoratief aangelegd en heeft daarbij de vorm van een Romeinse renbaan gekregen.
 • In de Rozentuin staan maar liefst 79 verschillende soorten rozen. In het midden staat een afgebroken pilaar, welke als monument is geplaatst voor de overleden zoon van Etienne, baron Hélin van Zuylen van Nijevelt. De zoon van Etienne is in 1912 op 24-jarige leeftijd overleden tijdens een auto-ongeluk in Antwerpen.
 • Het Grote Cour is het deel voor de bordestrap van het kasteel. Het plein is naar het oorspronkelijke ontwerp van Copijn hersteld. In het midden is het familiewapen in bloemen te zien.

De geschiedenis van het Kasteel de Haar

Wanneer het kasteel precies is gesticht, is onbekend. In 1391 wordt het Kasteel de Haar voor het eerst genoemd in geschriften. Het kasteel is vernoemd naar een lid van de familie van de Haar.

Kasteel de Haar door de geschiedenis heen

In de 15e eeuw ging het kasteel – door het huwelijk tussen Josina van de Haar en Dirk van Zuylen – over naar het nageslacht van de familie van Zuylen. Aan het einde van de 19e eeuw erfde baron Etienne van Zuylen van Nijevelt het kasteel.

Het kasteel was toen al zwaar vervallen door diverse oorlogen, stormen en achterstallig onderhoud. Wanneer de baron met Hélène de Rothschild trouwt, besluit hij om het kasteel in oude glorie te herstellen.

Het extravagante interieur

De baron en barones wilden indruk maken op vrienden, familie en gasten. Daarom werd het kasteel voorzien van allerlei – voor toen heel – moderne snufjes. Er was stromend warm en koud water, elektriciteit, centrale verwarming en zelfs een Turks bad.

De kunstwerken uit Kasteel de Haar, Utrecht
Het extravergante interieur van Kasteel de Haar

Voor deze tijd klinkt dit niet heel bijzonder, maar aan het einde van de 19e eeuw werd dit als extravagant gezien.

Het bezoek aan Kasteel de Haar

Het kasteel overleefde de Tweede Wereldoorlog en kwam hier onbeschadigd uit. Dit was voor Etienne een teken dat het kasteel ook opengesteld moest worden voor publiek. Er was toen alleen één voorwaarde: het kasteel zou gesloten worden voor één maand per jaar (meestal september) voor publiek. Gedurende deze maand kon hij met zijn familie exclusief van het kasteel en de tuinen gebruik maken.

Bezoek aan Kasteel de Haar in Utrecht, Nederland

Anno 2023 is het niet meer zo dat het kasteel dicht gaat. Het nageslacht van de familie mag nog steeds gebruik maken van het Châtelet. Op het moment dat wij het kasteel bezochten, was het Châtelet dan ook door hun in gebruik en niet open voor publiek.

Hoelang duurt een bezoek aan het kasteel en de tuinen?

In totaal zijn wij een uur of 3 binnen in het kasteel en de tuinen geweest. Voor ons was dit lang genoeg, omdat we nog meer op de planning hadden staan die dag.

We kunnen ons voorstellen dat je hier zelf langer de tijd voor zou nemen. Ook om bijvoorbeeld heerlijk te picknicken in het park.

In de verschillende kamers staan bordjes met informatie. Ook zijn overal vrijwilligers te vinden die je uitgebreid voorzien van de nodige informatie over de ruimtes. Het is ontzettend leuk om met hun het gesprek aan te gaan!

Tickets en openingstijden

De tickets voor het park en het kasteel zijn te koop via de website van Kasteel de Haar. De actuele openingstijden vind je op de website.

 • Ticketprijs kasteel en park: €18,- (er wordt korting gegeven aan kinderen of bezoek het kasteel gratis met o.a. een museumpas).
 • Ticketprijs park: €7,- (ook hier kan korting worden gegeven of kun je een gratis ticket claimen).
 • Parkeerticket: €6,-.

Ontdek meer van Nederland

Er is zoveel moois te ontdekken in Nederland. Wij vertellen je graag meer over onze favoriete steden, wandel- en fietsroutes en welke dagjes uit er allemaal zijn in ons kleine landje! Een leuk dagje weg hoeft helemaal niet ver te zijn.

Onderwerpen

 • Het park van Kasteel de Haar
 • Geschiedenis
 • Het extravagante interieur
 • Het bezoek
 • Hoe lang duurt het bezoek aan het kasteel en de tuinen?
 • Tickets en openingstijden