Dagje weg dordrecht: 7x wat te doen

Dordrecht, ook wel Dordt genoemd, is een van de oudste steden van Nederland. In 1220 kreeg Dordrecht stadsrechten en was het een belangrijke stad voor handel. Het rijke verleden van de stad zie je vandaag de dag nog steeds terug in het centrum. Monumentale en historische panden pronken in de straten. Staat een dagje naar Dordrecht op de planning? Zorg dan dat je het centrum én onze andere 6 tips hieronder niet overslaat. Zo weet je zeker dat je niets overslaat van deze mooie stad.

1. Wandel door het historische centrum van Dordrecht

Tijdens een dagje Dordrecht zal je dit waarschijnlijk niet overslaan, maar we kunnen het niet vaak genoeg benoemen: een wandeling door het historische centrum is een absolute must!

We beginnen de wandelroute in de mooiste straat van het Dordtse centrum: de Hofstraat. Deze straat ziet er historischer uit dan hij in werkelijkheid is. De gevels werden pas gebouwd tijdens 1973-1974, toen het nabijgelegen ‘Statenplein’ werd gesloopt.

De mooiste straat van Dordrecht - De Hofstraat

Verder loop je tijdens de wandeling door het centrum van Dordrecht langs diverse andere historische herkenningspunten, zoals het Groothoofdspoort, Huis Vader Tijd en het Stadshuis.

2. Beklim de top van de Grote Kerk

De Grote Kerk van Dordrecht, ook wel de Onze-Lieve-Vrouwekerk genaamd, kun je tijdens je dagje weg in Dordrecht ook bezoeken. Je kunt de Grote Kerk zelfstandig bezoeken of met een gids.

De grote lieve vrouwekerk van Dordrecht - Photocredits to aron-marinelli

Rond 1100 is de kapel gebouwd van de Grote Kerk. Later is deze kapel afgebroken en opnieuw opgebouwd met toren. De toren nu ziet er anders uit dan de planning was. De toren was tijdens de bouw al aan het verzakken, waardoor de punt – die niet is gerealiseerd – te gevaarlijk voorover zou hellen.

Toegangskosten Grote Kerk:

 • Kerk inclusief toren en mediatour: €4,-
 • Gereserveerde groepsrondleiding: €15,- startkosten + €5,- per persoon

Vind meer informatie en een mogelijkheid tot het boeken van een rondleiding op de website van de Grote Kerk.

3. Boottocht door Dordrecht

Zoals gezegd is Dordrecht een echte havenstad. Een van de leukste activiteiten die je daarom tijdens een dagje weg kunt doen is een rondvaart maken door het centrum.

Leer Dordrecht op een andere manier kennen, namelijk via een rondvaart door het centrum
Dordrecht op het water: een dagje in Dordt op de boot

Tijdens de rondvaart leer je Dordrecht op een andere manier ontdekken, namelijk vanaf het water! Je leert tijdens de boottocht ook meer over de rijke historie van de stad. Het is een leuke activiteit voor jong en oud.

4. Kom tot rust langs het Drierivierenpunt

’s Avonds even lekker tot rust komen met de ondergaande zon én schepen die voorbij kabbelen? Dat doe je in Dordrecht bij het drierivierenpunt.

Bij het Drierivierenpunt komen de rivieren Merwede, Noord en Oude Maas samen. Vanaf hier zie je niet alleen Dordrecht, maar ook Papendrecht en Zwijndrecht.

Ga zitten bij een van de restaurantjes, geniet van een koud drankje en de ondergaande zon op je gezicht.

5. Bevers spotten in de Dordtse Biesbosch

Dordrecht staat natuurlijk ook wel een beetje bekend om de Biesbosch: het nationale natuurgebied van Zuid-Holland. De Biesbosch bestaat uit diverse delen, welke je op verschillende manieren kunt bereiken.

Biesbosch Dordrecht: fietsroute, skeeleren, niewue Biesbosch
Nieuwe Biesbosch - fietsroute

Zo wonen wij zelf dichtbij de ‘Nieuwe Biesbosch‘. Vanaf hier fiets je zo door naar het gebied ‘De Viersprong‘.

Als je niet uit de buurt komt – lees met de auto – zijn er voldoende parkeerplekken waar je gratis kunt parkeren. Ik zou adviseren om te rijden naar het centrum van de Biesbosch.

Je kunt hier namelijk verschillende activiteiten ondernemen. Zo is er voor kinderen een klimbos, je kunt er kanoën, mooi wandelen, relaxen op het strandje, proberen bevers te spotten in het beverbos. Kortom, er is hier echt genoeg te doen!

6. Lunch bij Villa Augustus

Villa Augustus is een van de leukste plaatsen om te lunchen in Dordrecht. Het restaurant is gevestigd in een oud pompgebouw.

Villa Augustus in Dordrecht - Photocredits to maarten-scheer

Alle groenten, fruit en kruiden die in de moestuin worden gekweekt gaan direct door naar de koks van Villa Augustus. Door het wisselende aanbod uit de natuur, wisselen ook de gerechten op de menukaart van het restaurant. Als je in Dordrecht bent en even uit het centrum wil, dan is Villa Augustus hét restaurant om even bij te komen.

7. Bezoek het Huis van Gijn

Deze activiteit is perfect wanneer je op een regenachtige dag in Dordrecht bent: bezoek het museum ‘Huis van Gijn‘. In het Huis van Gijn ervaar je als bezoeker hoe mensen hier honderd jaar en langer geleden leefden.

Het museum is van dinsdag tot en met zondag, van 11:00 tot 17:00 geopend.

Toegangsprijzen:

 • Iedereen t/m 18 jaar: gratis
 • Vanaf 18 jaar: €12,50

Onderwerpen

 • Wandel door het centrum van Dordrecht
 • Beklim de top van de Grote Kerk
 • Boottocht door Dordrecht
 • Drierivierenpunt
 • Bevers spotten
 • Lunchen bij Villa Augustus
 • Bezoek het Huis van Gijn