weekend lissabon: 11x wat te doen in deze kleurrijke stad

Lissabon: de hoofdstad van Portugal en tegelijkertijd de grootste stad van het Zuid-Europese land. Deze zonnige stad heeft naast zijn kleurrijke huizen nog veel meer moois te bieden. Benieuwd wat je allemaal in een weekend in Lissabon kunt doen en zien? We nemen je graag mee op reis.

1. Neem de bus of tram naar het creatieve LX factory

LX factory is een van de meest creatieve plekken van Lissabon. Het is een gebied van 23.000 m2 groot en je kunt hier neerstrijken voor een verkoelend drankje, cocktail op een rooftopbar of de lokale producten shoppen zoals kaas en zelfgemaakte kunststukken.

Bezoek LX factory in Lissabon en geniet van het streetart
LX Factory Lissabon - overal vind je hier bijzondere kunst

Je vindt bij LX factory veel gezellige restaurantjes, pop-up stores, kunstgalerijen, terrassen en meer. Je vindt in een van de oudere gebouwen veel kleine bedrijfjes waar je – al wandelend door de hallen – even naar binnen kunt stappen of gluren.

In LX Factory in Lissabon vind je vele gezellige restaurantjes!
LX Factory Lissabon - je vindt hier overal streetart!

LX factory ligt meer aan de rand van de stad, vlakbij de Ponte 25 Abril (de grote bekende brug van Lissabon). Het is goed te bereiken per bus en tram.

2. Dit moet je eten in Lissabon: Pastéis de nata

Gooi je dieet maar even over boord wanneer je een weekend in Lissabon bent, want deze Portugese lekkernij moet je écht geproefd hebben. Pastéis de nata is een custardtaartje dat je overal in de stad kunt kopen. Er zijn verschillende zaken die enkel dit zoete taartje verkopen. Je betaald ongeveer €1 voor een Pastéis de nata.

Pasteis de nata - het bekende custardcakje uit Lissabon, Portugal

3. Ga omhoog met de Elevador Santa Justa

Een van de meest bezochte toeristische attracties van Lissabon is de Elevador Santa Justa. Deze 45 meter hoge lift verbindt de Santa Justa straat met het hoger gelegen Carmoplein. Overdag kun je met de lift omhoog, maar ’s avonds, wanneer de lift gesloten is, kun je ook via het Carmoplein op het platform bovenop de lift komen.

Elevador Santa Justa is overdag tussen 9.00 en 23.00 open. In de winter sluit hij wat eerder, namelijk om 21.00. Het kost €5 als je geen abonnement hebt op het openbaar vervoer.

Elevador Santa Justa - neem overdag de lift omhoog in Lissabon
Elevador Santa Justa - je kunt de top van de lift ook s avonds bezoeken via het aangrenzende Carmoplein

Wist je dit al over de Elevador Santa Justa?

 • De bouw van de lift begon op 2 juli 1900.
 • 7 jaar na de bouw, in 1907, werd de stoomaandrijving van de lift vervangen door elektrische aandrijving.
 • In 1973 werd de lift een onderdeel van het openbaar vervoer van Lissabon, waardoor je nu met ieder abonnement gebruik kunt maken van de lift.

4. Bezoek het klooster Carmo Convent

Wanneer je met Elevador Santa Justa naar het hoger gelegen Carmoplein gaat kom je vrijwel direct uit bij het Carmoklooster. Dit klooster is net zoals veel andere bouwwerken deels verwoest door de grote aardbeving uit 1775.

Klooster Carmo Convent, Lissabon, Portugal

Ook de aangrenzende kerk van het klooster ging grotendeels verloren. De bibliotheek die in het bouwwerken zat, samen met 5000 boeken, werd ook verwoest. De kerk is nooit herbouwd en een van de grootste bewijzen van de grote aardbeving. Vandaag de dag doet de kerk dienst als archeologisch museum.

5. Prop jezelf in de bekende tram 28

Tot menig frustratie van de lokale bevolking die deze tram gebruikt als vervoersmiddel, is het natuurlijk stiekem hartstikke leuk om er zelf ook een ritje mee te maken. De kleurrijke trammen van lijn 28 (en de andere lijnen) zijn schitterend om te zien.

Tram 28 - de bekende tram van Lissabon, Portugal

Probeer een plekje bij het raam te bemachtigen en houd je armen binnenboord, want de tram raakt op sommige stukken bijna de huizen. De straten zijn ongekend smal en de tram past er maar net tussendoor.

6. Geniet van het uitzicht op Miradouro de Santa Luzia

Door het heuvelachtige landschap van Lissabon vind je door de hele stad prachtige uitzichtpunten. Een van de mooiste die mij is bijgebleven is Miradouro de Santa Luzia. Misschien komt het door de kleurrijke tegeltjes, de ondergaande zon, het kerkje of de weelderige paarse Bougainvillea. Het maakt ook niet uit, want later op de avond geniet je vanaf hier van het prachtige uitzicht op Alfama en de Taag.

Miradouro de Santa Luzia
Miradouro de Santa Luzia - uitzichtspunt Lissabon

7. Neus rond op de rommelmarkt Feira da Ladra

Iedere dinsdag en zaterdag vind je op het plein achter de kathedraal in het oude Lissabon de grootste rommelmarkt van de stad: Feira de Ladra. Van oude azuljo’s (Portugese tegeltjes) tot gebruikte schoenen en polaroid camera’s. Je kunt hier van alles kopen.

Feira da Ladra - rommelmarkt in Lissabon
Feira da Ladra - rommelmarkt in Lissabon
Feira da Ladra - rommelmarkt in Lissabon

Vanaf de rommelmarkt kun je met tram 28 weer verder je route door Lissabon vervolgen.

8. Bezoek Torre de Belém en Mosteiro dos Jerónimos

In Belém, een voorstad van Lissabon, vind je een aantal parels uit de 16e eeuw. Torre de Belém is er een van. Deze oude verdedigingstoren staat aan de rand van Belém en aan de rivier de Taag. Naast de functie van verdedigingstoren diende Torre de Belém ook als ceremoniële toegangspoort.

Torre de belem - Bezienswaardigheden Lissabon

Torre de Belém was gebouwd op een eilandje in het midden van de Taag. Door de grote aardbeving uit 1755 vervormde de rivier, waardoor de loop werd veranderd. Dit en het geleidelijk opschuiven van de oever door natuurlijk stromingen zorgde ervoor dat Torre de Belém uiteindelijk aan het vaste land kwam te liggen.

Op 5 á 10 minuten wandelen van Torre de Belém staat de grote hiëronymietenklooster Mosteiro dos Jerónimos. Dit grote klooster is net zoals de toren in de 16e eeuw gebouwd.

9. Struin door het kunstzinnige Bairro Alto

Bairro Alto is een van de bekendste wijken van Lissabon. Deze wijk is perfect wanneer ’s avonds de gezellige sfeer van Lissabon wilt proeven. De schilderachtige straatjes, schuine hellingen en het stappen kenmerken de wijk.

Sinds 2003 is de wijk autovrij, waardoor de wijk langzaam wordt overgenomen door gezellige terrasjes. Als je overdag door de slingerstraten loopt, ziet het er niet naar uit dat het zo’n levendige wijk is. Pas later in de middag komt het tot leven.

10. Het onmisbare Castelo de São Jorge

Daar boven op die berg, daar staat een kasteel…

Castelo de São Jorge is een prachtig kasteel/ruïne dat bovenuit Lissabon prijkt. Het kasteel stamt uit de 5e eeuw en is gebouw door de Moren. Tijdens de grote aardbeving, die er ook voor zorgde dat Torre de Belém ‘verschoof’, is ook een groot deel van het kasteel verwoest. Dit is grotendeels erna weer opgebouwd.

Het kasteel van Lissabon
Het kasteel van Lissabon

Vanaf het kasteel heb je een waanzinnig uitzicht over de stad.

11. Praça do Comércio

Vlak aan de Taag vind je een van de grootste pleinen van Lissabon: Praça do Comércio. Vanaf dit grote plein loop je zo onder de toegangspoort door naar de drukke winkelstraat Augustastraat. Sinds 1775 staat in het midden van het plein een groot standbeeld van D. José I op zijn paard Gentil.

Lissabon - Praça do Comércio
Lissabon - Praça do Comércio

Let hier goed op zakkenrollers! Mede door de toeristische aard van dit gebied, zijn ze hier zeer actief.

Is Lissabon een leuke stad om te bezoeken?

Ja, Lissabon is zeker een leuke stad om naar toe te gaan! Of je nu samen met je partner gaat of met vrienden, het is meer dan de moeite waard. Ik had het geluk om tijdens de sardientjes feesten in juni in Lissabon te zijn. Tijdens deze feesten is heel de stad versiert, klinkt er massaal live muziek door de straten, worden er sardientjes op de barbecue gelegd en is het een en al feest. Het is een aanrader om ook in deze periode daarheen te gaan.

Ben je nog niet uitgelezen over Lissabon en Portugal? Je leest op onze Portugal-reispagina nog meer over dit fantastische land.

Het openbaar vervoer in Lissabon

Het openbaar vervoer in Lissabon is ontzettend goed geregeld. Je pakt zo de tram of de bus naar de highlights van de stad toe (of gewoon naar boven als je geen zin hebt om te lopen).

De tijden van het openbaar vervoer en alle haltes zijn te vinden in Google Maps. Tik de plaats van bestemming in en navigeer er zo naartoe.

Je kunt in Lissabon verschillende vervoerskaarten kopen. Deze koop je bij de metro.

 • De Viva Viagem of 7 Colinos kaart: van deze kaart heb ik zelf het meeste gebruik gemaakt. Je kunt deze kaart namelijk gebruiken voor zowel de bus, metro, tram en trein. Perfect voor een kort uitstapje naar Cascais.
  • Je kunt deze kaart opladen zodat je betaald per rit.
  • Je kunt hem ook voor een of meerdere dagen ‘onbeperkt’ opladen. Dit is perfect als je veel met het ov-reist. Je kiest er dan voor om de kaart op te laden voor de bus en de metro, of ook voor de trein.

Onderwerpen

 • LX Factory
 • Pastéis de nata
 • Elevator Santa Justa
 • Carmo Convent
 • Tram 28
 • Miradoura de Santa Luzia
 • Feira da Ladra
 • Torre de Belém
 • Bairro Alto
 • Castelo de São Jorge
 • Praça do Comércio