Waar kun je het beste overwinteren in Europa?

Heb je ook geen zin in een koude Nederlandse winter, maar juist in wat vitamine D aan het einde van het jaar? Daarvoor kun je naar een tropisch oord vliegen, maar je kunt het ook wat dichter bij huis zoeken. Wij hebben voor jou de 4 warmste plekken van Europa op een rij gezet waar je heerlijk kunt overwinteren!

Waarom overwinteren in Europa?

Terwijl de rest van Nederland ’s ochtends de ramen van de auto aan het krabben is, begin jij de dag met een heerlijke strandwandeling. De zee golft zachtjes, een briesje door je haar, de vogels ontwaken en de zon komt langzaam op achter de horizon. Klinkt heerlijk, niet? Overwinteren op een zonnige bestemming klinkt exclusief en tropisch, maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Overwinteren op een zonnige bestemming kan ook een stuk dichter bij huis dan je denkt. Waar? Nou op een hoop mooie locaties in Europa!

Waar kun je overwinteren in Europa. Photocredits to Ilias Nickolarakis

Het voordeel van overwinteren in Europa is dat je geen last hebt van een jetlag, je kunt goedkopere vliegtickets boeken of er zelfs naartoe rijden met de auto. Reden genoeg om het overwinteren in Europa eens verder te ontdekken.

1. Overwinteren in Europa op een van de Canarische eilanden

Warmer dan hier wordt het in Europa niet in de winter: de Canarische eilanden. De Canarische eilanden is een eilandengroep van in totaal 13 eilanden. Ze liggen bij de westkust van Marokko in de Atlantische oceaan. De Canarische eilanden zijn een van de 17 autonome regio’s van Spanje.

De populairste Canarische eilanden ken je waarschijnlijk wel: Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote. De Canarische eilanden liggen op ongeveer 5 uurtjes vliegen vanaf Nederland, dus je bent er zo! In de winter liggen de temperaturen tussen de 19 en 21°C. De watertemperatuur is dan +/- 21°C.

Overwinteren in Europa op de Canarische eilanden. Photocredits to Marcin Jozwiak.

Als je gaat overwinteren op de Canarische eilanden, op welk eiland is het dan het warmst? Je kunt dan het beste kiezen van Lanzarote! Lanzarote ligt in de warme luchtstroom vanuit Marokko. Met ongeveer 330 zonnige dagen, is het perfect om hier de winter door te brengen. Naast Lanzarote is ook Fuerteventura het perfecte eiland om te overwinteren. Hier zal de temperatuur bijna nooit dalen onder de 20°C.

Op Tenerife en Gran Canaria heb je grotere klimaatverschillen tussen het noorden en het zuiden van de eilanden. Wil je op een van deze twee populaire eilanden overwinteren? Kies dan voor het zuidelijke deel van het eiland. Hier is het klimaat in de winter wat gunstiger.

Naast de Canarische eilanden heeft Spanje nog een aantal fantastische plekken om te overwinteren. Benieuwd welke? Lees het in onze blog “Overwinteren in Spanje: hoe, wat, waar en hoe duur?“.

Wat kun je allemaal op de Spaanse eilanden in de winter doen?

Ieder eiland heeft zijn eigen hoogtepunten. Zo kun je op Gran Canaria het vogelpark Palmitos Park bezoeken of de berg Pico de las Nieves beklimmen voor een spectaculair panoramisch uitzicht. Op Tenerife kun je het nationaal park bezoeken voor een trek door de natuur of bezoek een van de waterpark! Op Fuerteventura kun je prachtige strandwandelingen maken, een natuurreservaat bezoeken of beklim de vulkaan. Last but not least, Lanzarote. Dit eiland heeft net zoals de andere eilanden prachtige natuurreservaten te bieden!

2. Overwinteren op Malta

Op ongeveer 3 uur vliegen van Nederland ligt Malta. Een relatief groot eiland in de Middellandse zee. Hoewel er in de winter ook wel wat regen valt op Malta, is dit meer dan een prima locatie om heerlijk te overwinteren. In de winter zijn er veel minder toeristen, waardoor je fijn kunt genieten van de rust. Natuurlijk zijn er ook nog steeds bruisende stadscentra voor wat gezelligheid. Kortom, Malta heeft veel te bieden!

Overwinteren in Europa op Malta. Photocredits to Som Thapa Magar.

In de winter liggen de temperaturen gemiddeld rond de 16°C. De watertemperatuur is gemiddeld 17°C.

Wat kun je allemaal in de winter op Malta doen?

Hoewel je tijdens de winter waarschijnlijk niet echt op de stranden van Malta ligt, kun je meer dan genoeg ondernemen. Op Malta vind je veel musea, kerken en megalithische tempels, dus cultuur snuiven behoort tot een van de beste activiteiten. Breng ook een bezoek aan de hoofdstad van Malta, Valletta. Wist je dat de hoofdstad ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat?

Wil je een activiteit doen? Huur een fiets of maak een prachtige wandeling! Je kunt ook zeilen of een boot huren.

3. Overwinteren in Europa op een van de Griekse eilanden

Naast de Spaanse Canarische eilanden, heeft ook Griekenland een aantal fantastische eilanden waar je ’s winters prima kunt vertoeven. De warmste Griekse eilanden in de winter zijn Kreta, Kos en Rhodos.

Het grootste eiland en het meest zuidelijk gelegen is Kreta. Kreta is ook een van de populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders die naar Griekenland gaan. In de winter is de gemiddelde temperatuur op Kreta 15°C. Ook is er een kans op neerslag in de winter, maar hier valt – zeker in vergelijking met Nederland – relatief weinig.

Overwinteren in Europa - Griekenland. Photocredits to Giorgos Bero.

Ten noordoosten van Kreta ligt Rhodos. Rhodos is het Griekse eiland met gemiddeld de meeste zonuren per jaar, namelijk 300. In de winter liggen de temperaturen hier net zoals op de andere Griekse eilanden rond de 15°C.

Als we weer een stukje noordelijker gaan komen we uit op het Griekse eiland Kos. Kos is de perfecte bestemming wanneer je graag fietst. Het eiland is voorzien van uitstekende fietspaden en door de kleinschaligheid van het eiland kun je hier prima mee uit de voeten. In de winter is de gemiddelde temperatuur op Kos 16°C.

Wat kun je allemaal op de Griekse eilanden in de winter doen?

Waar je rekening mee dient te houden is dat op de Griekse eilanden in de winter veel winkels, restaurants en bars gesloten zijn. Ook kun je niet echt genieten van de stranden, omdat het daar toch net te koud voor is. Wil je heerlijk genieten van de rust? Dan ben je wel op de perfecte bestemming in de perfecte tijd.

Op alle eilanden zijn er natuurlijk nog meer dan genoeg activiteiten die je wel kunt ondernemen. Huur een fiets, maak prachtige strandwandelingen of trek de natuur van de eilanden in. Ook vind je op de eilanden verschillende musea of bezoek een van de vele archeologische opgravingen.

4. Overwinteren op Sicilië

Misschien is de winter wel een van de fijnste periodes om naar Sicilië te gaan. In de zomer kunnen de temperaturen namelijk zo hoog oplopen, dat je alleen maar op het strand of in de zee wil liggen. Sicilië is de koudste locatie van deze ‘overwinterlijst’, met gemiddelde temperaturen rond de 13°C. Tijdens de koudere maanden op Sicilië kun je goed het eiland ontdekken!

Overwinteren in Europa - Sicilie. Photocredits Daniele Putti.

Wat kun je allemaal op Sicilië in de winter doen?

Er valt in de winter een hoop te doen en te beleven op Sicilië. Zo wordt er in oktober het straatfestival ‘Ibla Buskers’ gevierd. Je vindt dan vele straatmuzikanten en artiesten op straat. In november kun je in de gemeentes Altofonte en Poggioreale terecht voor heerlijke lokale proeverijen en traditionele dansen.

In december vind je op het eiland natuurlijk de kerstfeesten, markten en festivalletjes! Wanneer het lijkt alsof alles ten einde loopt in januari, kun je ook in deze maand je geluk niet op. Op 4 januari begint namelijk de officiële uitverkoop van de winkels. Shop bij bekende merken en ketens kleding met hoge kortingen.

Iets minder lang overwinteren in Europa?

Wil je iets minder lang overwinteren ergens in het zuiden van Europa, maar ben je wel toe aan een korte stedentrip met strand? Bekijk dan de 7 mooiste Europese steden met prachtige standen. Je vindt in deze steden ook allerlei toffe activiteiten die je kunt ondernemen.

Onderwerpen

  • Waarom overwinteren?
  • Canarische eilanden
  • Malta
  • Griekse eilanden
  • Sicilië
  • Andere tips voor minder lang overwinteren