Hallstatt: de do's en dont's van dit dorp

Wanneer je thuis een LG televisie hebt, dan zal je waarschijnlijk het idyllische plaatje van Hallstatt wel voorbij hebben zien komen als screensaver. Het dorpje is hierdoor en door de vele Instagram foto’s een ware trekpleister geworden in Oostenrijk. Zo erg zelfs dat je sinds 2012 in China een kopie van het dorp vindt. Ben je van plan om Hallstatt ook te bezoeken tijdens je reis door Oostenrijk? Weet dan wat je allemaal kunt ontdekken en waar je op moet letten. Er valt hier namelijk nog meer te doen dan alleen ‘de foto’ te maken. Wij vertellen je graag meer over Hallstatt en wat je hier wel én niet moet doen!

Ga ook naar het prachtige Hallstatt in Oostenrijk!

Waar ligt Hallstatt in Oostenrijk?

Hallstatt ligt redelijk in het midden van Oostenrijk, in de deelstaat Opper-Oostenrijk. Het dorp is gelegen aan de Hallstätter See. De Hallstätter See was tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw de enige toegang tot het dorp. In totaal wonen er +/- 900 mensen in Hallstatt en trekt het dorp jaarlijks bijna een miljoen toeristen.

Geschiedenis van Hallstatt

Laten we weer beginnen met een korte geschiedenis les over dit Oostenrijkse dorpje. In Hallstatt vind je de oudste zoutmijn van Europa!

Het is niet precies bekend uit welk jaar de zoutmijn stamt, maar wetenschappers denken dat het uit de prehistorische bronstijd stamt. Dit komt omdat een goed bewaarde zoutmijnwerker is ontdekt in 1734. Door het zout was deze zoutmijnwerker goed geconserveerd gebleven en kon er een ruwe tijdsindicatie worden geschat.

Je kunt de zoutmijn nog steeds bezoeken. Wandel door de 65 km lange tunnels of glijd van de oude houten glijbaan. Je vindt de zoutmijn in de Salzbergstraße.

Wat kun je allemaal doen in Hallstatt?

Hoewel het een klein dorp is, valt er genoeg te doen om jezelf een dag te vermaken! Zoals hierboven al vermeldt kun je de zoutmijn bezoeken en wandelen door de vele tunnels.

Maak ook dé Instagram foto van Hallstatt

Je kunt natuurlijk niet Hallstatt hebben bezocht zonder dé foto gemaakt te hebben. De fotolocatie vind je bij het ‘Classic Village Viewpoint‘. Hier heb je een adembenemend uitzicht over het meer en natuurlijk de wereldberoemde kerktoren.

Foto Hallstatt net zoals de LG screensaver

Wanneer je door het dorp wandelt, kijk je waarschijnlijk je ogen ook al uit! Er zijn vele schilderachtige en kleurrijke huisjes. Op het marktplein vind je diverse restaurantjes waar je heerlijk kunt lunchen of avondeten.

Het marktplein in Hallstatt met restaurantjes

Let op: overal door het dorp vind je diverse bordjes waarop staat dat je rustig moet zijn en dat je geen drone mag gebruiken om foto’s en video’s te maken. Respecteer dit ook! Je moet niet vergeten dat er ook mensen wonen in het dorp en dat je hun leefomgeving dient te respecteren.

Pak de kabelbaan naar het uitzichtpunt over Hallstatt

Wil je echt een spectaculair uitzicht over het dorp? Pak dan de kabelbaan naar het uitzichtpunt! Je hebt vanaf hier een panoramisch uitzicht over het dorp, het meer en zelfs de bergen in de verte. Naast het nemen van de kabelbaan kun je ook naar boven wandelen. Je bent dan ongeveer een uurtje bezig.

Bezoek Hallstatt en neem de kabelbaan naar boven voor het uitzicht over het meer en de bergen

Eenmaal boven aangekomen kun je genieten van het uitzicht en van een heerlijk verkoelend drankje bij het restaurant. Vanuit hier kun je verder de natuur in wandelen.

Wandel door de bergen bij Hallstatt

Bezoek de katholieke kerk van Hallstatt

Wanneer je in Hallstatt bent, breng dan zeker een bezoek aan de katholieke kerk (Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt) van het dorp. Vlakbij de oude kerk vind je ook iets bijzonders, namelijk honderden schedels is geschilderd zijn met de namen van de overleden persoon.

Doordat het kerkhof bij de kerk zich in een uitgehakte rotswand bevindt is er te weinig ruimte. De graven worden dan ook iedere 10 jaar hergebruikt. Door de naam van de persoon te schilderen op de schedel, gaat de identiteit van de persoon niet verloren. De schedels en beenderen vind je in de Karner, het als knekelhuis fungerende St. Michaelkapel.

Volg een van de vele wandelroutes bij Hallstatt

Naast het bezoeken van de hoogtepunten van het dorp, zijn er nog veel meer mooie wandelroutes in de buurt. Afhankelijk van het wandelniveau kun je een route uitkiezen die daarbij past. Op Komoot.nl vind je maar liefst 18 verschillende wandelroutes door en in de omgeving van Hallstatt.

Waar kun je parkeren in Hallstatt?

Hallstatt heeft voor bezoekers twee grotere parkeerplaatsen waar je betaald kunt parkeren. In het dorpje zelf aan het water kun je niet komen met de auto. Dit is namelijk afgesloten voor toeristen. De betaalde parkeerplaatsen van Hallstatt vind je hier:

Is Hallstatt de moeite waard om te bezoeken?

Is Hallstatt de moeite waard om te bezoeken? Wij vonden van wel! We hadden ook ‘geluk’ dat we in de herfst van 2020 gingen roadtrippen door Oostenrijk. Door de Corona pandemie was het relatief rustig met toeristen, waardoor we overal goed en rustig de tijd voor konden nemen. Ik kan me voorstellen dat de sfeer tijdens het hoogseizoen met veel toeristen wat minder is. Desalniettemin is het uitzicht en het stadje zelf prachtig.

Onderwerpen

  • Waar ligt Hallstatt
  • Geschiedenis
  • Maak dé Instagram foto
  • Uitzichtpunt
  • Katholieke kerk
  • Wandelroutes
  • Parkeren
  • Is het de moeite waard?